09 20 okt. '24

Literatuur op Film Fest Gent

P1933dl0bshaha921bviqsg14bj1
30 sep. 2014
In de wereld van de cinematografie is de link met literatuur nooit veraf. De cinema vloeit uit de literatuur of er is sprake van een wederzijdse beïnvloeding. Dit blijkt ook zo te zijn in de 41e editie van Film Fest Gent.

Zo is de jury president van dienst de befaamde schrijver Bret Easton Ellis, wiens bijzondere werken ook succesvolle verfilmingen kennen. De films ‘Regarding Susan Sontag’, ‘Amour Fou’, ‘Gore Vidal': 'The United States of Amnesia’ en ‘Pasolini’ vertellen – al dan niet op een fictieve manier- over het leven van belangrijke schrijvers in de geschiedenis. 'The Kindergarten Teacher' brengt een ode aan de schoonheid van poëzie. Daarbij krijgen we de kans om enkele schrijvers aan het woord te zien. Gust Van den Berghe verfilmt in 'Lucifer', net als in zijn andere stukken, bekende literaire werken. Tijdens ‘Talk: Uitgelezen’ en tijdens de nabespreking van ‘N: The Madness of Reason’ horen we de visie van bekende schrijvers op de cinema en over de ervaring met het filmmaken. Schrijver Seppe Van Groeningen komt zijn nieuwste boek 'Aards Paradijs' voorstellen. We kunnen ook de vertolking van de acteur én schrijver Michel Houellebecq in ‘NDE: Near Death Experience’ bewonderen op Film Fest Gent.

1. An evening with Bret Easton Ellis

Auteur Bret Easton Ellis is dit jaar de juryvoorzitter van het Film Fest Gent. Een buitenkans om het tijdens deze 'An evening with' met de schrijver te hebben over zijn oeuvre én over zijn houding tegenover cinema. Zijn reputatie kennende wordt dat een nagelscherp gesprek met gastheer Roderik Six (Focus Knack, auteur van 'Vloed').

2. Amour Fou

Voor haar vierde lange speelfilm (na 'Lovely Rita', 'Hotel' en 'Lourdes') liet Jessica Hausner zich inspireren door de zelfmoord van de Duitse dichter en dramaturg Heinrich von Kleist in 1811. Verwacht afgaande op deze synopsis, geen zwaarmoedig drama: Hausner regisseert dit kostuumdrama als een ingetogen absurdistische komedie zonder dat ze daarom de romantische zielenroerselen in het belachelijke trekt.

3. N: The Madness of Reason

Midden vorige eeuw ruilde de Fransman Raymond Borremans het Europese continent in voor de Ivoorkust om er als avonturier, muzikant en entomoloog de allereerste encyclopedie van een nieuwe wereld samen te stellen. Professor Dr. Stef Craps van de vakgroep Letterkunde van de Universiteit Gent gaat in gesprek met regisseur Peter Krüger en de Nigeriaanse auteur, dichter en romanschrijver Ben Okri, die de teksten schreef voor N – The Madness of Reason en zal vertellen over zijn bijdrage aan de film.

4. Talk: Uitgelezen

Voor deze editie nodigen we actrice Joke Devynck en regisseur Gust Van den Berghe uit. Zijn nieuwste film ‘Lucifer’ staat op 22 oktober op het Film Fest Gent. Samen leveren ze pittige commentaren op recent verschenen boeken en voorzien je van inspirerende leestips.
Deze maand liggen in het kader van Film Fest Gent drie boeken op tafel die iets met film te maken hebben.

5. Gore Vidal: The United States of Amnesia

Romancier, politiek essayist, literatuurcriticus, biseksueel, historicus, scenarist, commentator, activist, piraat, intellectueel, hypocriet, verteller, performer, zuurpruim, briljant denker, provocateur, profeet,... Gore Vidal is in zijn leven zowat alles geweest. Regisseur Nicholas Wrathall maakt een uitgekiende collage van archiefmateriaal en nieuwe interviews .

6. Regarding Susan Sontag

Ze beschouwde zichzelf in de eerste plaats als een fictieschrijfster, maar Susan Sontag werd toch vooral bekend omwille van haar non-fictie. Werken als 'Against Interpretation', 'On Photography', 'Illness as Metaphor' en 'Regarding the Pain of Others' maakten haar een van de belangrijkste kritische en feministische stemmen van haar generatie

7. Pasolini

Nadat de Amerikaanse regisseur Abel Ferrara met 'Welcome to New York' losjes het schandaal van Dominique Strauss-Kahn transponeerde naar het witte doek, reconstrueert hij in de biopic 'Pasolini' de laatste dagen uit het leven van de controversiële Italiaanse cineast Pier Paolo Pasolini. Willem Dafoe kruipt in de huid van de homoseksuele poëet, schrijver en filmmaker achter 'Teorema' (1968) en 'Salò o le 120 giornate di Sodoma' (1971).

8. NDE (Near Death Experience)

Het Franse duo dat ons eerder al geflipte komedies als 'Aaltra', 'Mammuth' en 'Le Grand Soir' bezorgde, tekent met zijn achtste film, 'Near Death Experience' voor een lowbudget psychologisch drama. De Franse schandaalauteur Michel Houellebecq vertolkt als de 56-jarige, depressieve Paul, die bij een callcenter werkt maar genoeg heeft van zijn baan, zijn gezin en zijn leven. Op een lukrake vrijdag de 13e besluit hij het roer volledig om te gooien: hij stapt op zijn fiets en vlucht de bergen in.

9. Lucifer

Het verhaal van Gust Van den Berghe is intussen welbekend. In 2010 werd zijn veelbesproken debuut, 'En waar de sterre bleef stille staan', geprezen omdat hij erin geslaagd was een vergeten kerstfabel van Felix Timmermans met een unieke en compromisloze visie nieuw leven in te blazen. Amper een jaar later overdondert hij met 'Blue Bird', naar een vertelling van Maurice Maeterlinck. Met 'Lucifer' breit Van den Berghe een einde aan zijn trilogie van de vergeten literaire grootheden uit de Lage Landen. In het treurspel van Joost van den Vondel passeert de engel Lucifer in zijn val van de hemel naar de hel het aards paradijs.

10. The Kindergarten Teacher

Toen hij jong was schreef de Israëlische filmmaker Nadav Lapid naar eigen zeggen een honderdtal gedichten. Oké, hij was in feite nog zo jong dat hij ze niet zelf heeft "geschreven", dat liet hij over aan zijn nanny. De pennenvruchten verdwenen nadien allemaal in een kast waar Lapid onlangs opnieuw in dook om ze te gebruiken voor 'The Kindergarten Teacher', een film over een wonderkind dat briljante gedichten declameert, zoals Mozart op jonge leeftijd motetten schreef of Macaulay Culkin kon gillen.

11. Boekenvoorstelling 'Aards Paradijs'/ Debat/ Lezing

Seppe van Groeningen werkte wereldwijd mee aan een honderdtal (televisie)films als geluidstechnicus, maar bleef tussendoor steeds schrijven. Het resultaat is zijn debuut 'Aards Paradijs' waarvoor hij zich liet inspireren door zijn eigen jeugd. het verhaal vertelt het leven van Jules, die - wat hij ook probeert- telkens zijn vader teleurstelt, tot er op school een Aziatisch meisje naast hem komt zitten, zijn ogen opengaan en hij de feeërieke wereld waarin hij woont, verlaat.

Op 16 oktober om 20.00 stelt hij 'Aards Paradijs' voor in de Balzaal van de Vooruit. Vervolgens volgt er een lezing en een debat. Redacteur Esther Hendriks leidt ­de avond in. Francesca Vanthielen en Hilde Van Mieghem lezen samen met Seppe van Groeningen voor uit Aards Paradijs. De muzikale omlijsting zal gebeuren door Patrick Riguelle.

12. Tot op het Bot - Joel De Ceulaer & Jean-Paul van Bendegem: Geloof & Atheïsme

In de nieuwe boekenreeks ‘Tot op het Bot’ gaan twee wijze sprekers dieper in op één thema.

In deze eerste aflevering fileren Knack-journalist Joel De Ceulaer en filosoof-wiskundige Jean Paul van Bendegem het geloof in al zijn gedaanten.

Aanleiding zijn de boeken ‘Gooi god niet weg’, geschreven door Joel De Ceulaer en het boek van Jean Paul van Bendegem ‘De vrolijke atheïst’. "De vrolijke atheïst versus de vriendelijke atheïst - zoiets,” dixit Joel De Ceulaer. Het thema verwijst trouwens naar Werner Herzogs ‘Aguirre, der Zorn Gottes’, de cultklassieker die op 24 oktober in Vooruit wordt vertoond mèt live muziekbegeleiding.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?