Leuven Kort verleidt met games en Griekenland

Jdb filmfestival 2019 15 of 34
Nieuws 13 nov 2019
Naast de gebruikelijke Vlaamse en Europese kortfilmcompetities besteedt de 25ste editie van Leuven Internationaal Kortfilmfestival aandacht aan kortfilms die een duidelijke link hebben met videogames. Griekenland is het land in Focus. Eva Cools en Jeroen Perceval zijn dit jaar de speciale gasten. Ze geven een masterclass.

De organisatoren van Leuven Kort noemen de competitie voor beste Vlaamse kortfilm het kloppende hart van hun festival. Vijfentwintig nieuwe kortfilms dingen mee naar de jury- en publieksprijs voor beste Vlaamse fictiefilm. Er wordt uitgekeken naar ‘Holiday’, de nieuwe productie van Michiel Dhont die op een subtiele manier opnieuw in de hoofden van jongeren kruipt. De hoofdrol is voor Tijmen Govaerts die we al aan het werk zagen in ‘Muidhond’ van Patrice Toye.

Eerder op Film Fest Gent

Enkele Leuvense competitiefilms waagden al hun kans op Film Fest Gent. ‘Hier’, de levendige ensemblefilm van Joy Maurits won de studentenkortfilmcompetitie terwijl de publieksprijs in die competitie naar ‘Da Yie’ van Anthony Nti ging. In ‘Gyre’ laat Charlotte Lybaert twee jonge vrouwen op zoek gaan naar hun identiteit. Onder de leiding van Jacinta Agten begint het titelpersonage 'Melanie' een zoektocht naar haar biologische vader. Deze kortfilm werd vertoond in de internationale kortfilmcompetitie van Film Fest Gent.

Hetzelfde gebeurde met ‘#21XOXO’ van Sine en Imge Özbilge die in Leuven een beetje als vlaggenschip dient voor de Vlaamse animatiecompetitie. De film gaat over een meisje dat uitkijkt naar de liefde en verwikkeld raakt in een parallelle wereld van sociale media, cyberliefde en hipstercultuur. De al vernoemde ‘Hier’ trekt het documentaire uik van de kortfilmcompetitie.

Europees

Het fictieluik van de Europese Competitie bestaat uit niet minder dan zes programma’s. In ‘The Atomic Adventure’ wordt een groepje soldaten naar de plek gestuurd waar Frankrijk een atoombom tot ontploffing bracht. Ze moeten monsters verzamelen en de radioactiviteit meten. Regisseur Loïc Barché bekijkt alles vanuit het perspectief van een oorlogsveteraan en slaagt erin om een historisch verhaal binnen een beperkte tijdspanne af te werken. In ‘The Marvelous Misadventures Of The Stone Lady’ is een decoratief meisje van steen het gebrek aan aandacht meer dan beu. Ze wil meer en op een nacht komen de standbeelden in het Louvre op een magische manier tot leven. Regisseur Gabriel Abrantes won in 2016 in Leuven met zijn film ‘The Hunchback’ de prijs van de jury. Met zijn jongste film is hij genomineerd voor de beste Europese kortfilm. Wie de film eventueel mist in de competitie kan nog naar de EFA-shorts sectie, waar de kanshebbers op een European Film Award worden vertoond. Tot dat kransje behoort nog ‘Watermelon Juice’ van Irene Moray, een kortfilm uit de Berlinale die via enkele stops, o.a. op Film Fest Gent, nu ook in Leuven belandt.

Games en een kinderfeestje

De kortfilms voor kinderen worden handig gepresenteerd in blokken die aangepast zijn aan een leeftijdsgroep. Thematisch variëren ze van ‘Kattenkwaad en vossenstreken’ tot ‘Knullige kampioenen en vrolijke verliezers’. Bij dat onderdeel hoort ook een workshop voor kinderen en een kinderfeestje. De kortfilmcompilatie ‘Game on!’ behoort tot de meest eigenzinnige op Leuven Kort. Computergames en kortfilms kunnen als geen ander elkaar versterken en tot iets magisch uitgroeien. Dat maken de organisatoren heel concreet met een masterclass van Hans van Nuffel, bekend van ‘Adem’ en scenariste Dagmar Blommaert. Van Nuffel werkt aan zijn eerste game en zoomt in op de regieaspecten terwijl de schrijfster van de videogame ‘Marie’s Room’ ingaat op de storytelling voor videogames. Het binnenplein van het STUK zal trouwens iedere avond een arena worden waar een uitzonderlijke game op groot scherm zal worden gespeeld.

Even eigenzinnig als de games wordt het ‘Labo’ waar kortfilms worden vertoond die afwijken van de klassieke filmpaden. Outside the box denken, is dus het motto.

Griekse focus

Omdat de Griekse kortfilms de jongste jaren een erg intrigerende magisch-realistische toon hebben en de Griekse filmwereld, ondanks de economische crisis, floreert, koos Leuven Kort voor Griekenland als land in Focus. De programmatie is opgebouwd rondom de kortfilm ‘Nimic’ van Yorgos Lanthimos en het werk van Konstantina Kotzamani. Zij won al twee European Film Awards en komt haar ‘Electric Swan’ voorstellen, een met magisch realisme doordrenkte allegorie over een stad vol klassenonderscheid.

Naast een Land in Focus zijn Jeroen Perceval en Eva Cools ‘artist in focus’. Perceval werkt nu aan zijn eerste langspeelfilm en was al actief als acteur, muzikant en scenarist. Leuven Kort kijkt naar de kortfilms waar het allemaal mee begon. Eva Cools presenteerde haar debuutfilm ‘Cleo’ in wereldpremière op Film Fest Gent en haar film won drie prijzen op een onafhankelijke nevensectie op het Filmfestival van Rome. Ook haar kortfilms worden in Leuven vertoond en daarnaast geeft zij een mastertalk.

Staat van de kortfilm

Naar aanleiding van 25 jaar Kortfilmfestival werd aan de vier programmatoren die het festival in de loop der jaren heeft gekend, aan de oprichters ervan en aan de algemene coördinator gevraagd om een selectie te maken uit hun periode. Deze terugblik levert drie programma’s op en wordt de aanleiding tot een panelgesprek waarin vijf regisseurs over hun Leuvense ervaringen vertellen. Ze kijken ook naar het verleden én naar de toekomst van de kortfilm. Patrice Toye, Michaël R. Roskam, Gilles Coullier, Tom Van Avermaet en Juanita Onzaga nemen deel.

Zoals ieder filmfestival krijgt Leuven Kort een stevige omkadering met expo’s, filmmuziekconcerten, de uitreiking van de VAF-Wildcards, pitch-sessies en de uitreiking van de prijzen.

Meer info is te vinden op www.kortfilmfestival.be.