09 20 okt. '24

'Ixcanul' van Jayro Bustamante wint Grote Prijs voor Beste Film op 42e Film Fest Gent

P1a23chdnq6gn70ijeii8ub1
20 okt. 2015
De internationale jury van Film Fest Gent, onder leiding van voorzitter Alan Parker, maakte op woensdag 21 oktober de winnaars bekend in de verschillende competities van Film Fest Gent. 'Ixcanul' van Jayro Bustamante heeft de Grote Prijs voor Beste Film gewonnen. De Georges Delerue Prijs voor de Beste Sounddesign ging naar Johnnie Burn en Yorgos Lanthimos voor 'The Lobster'. De winnaars van de verschillende kortfilmcompetities werden ook woensdag bekend gemaakt.

1.OFFICIËLE COMPETITIE

• Grote Prijs voor Beste Film: IXCANUL van Jayro Bustamante (Guatemala/Frankrijk 2015)
Belgische distributeur: Cinéart

Een film uit Guatemala, gesproken in de taal van de Maya's. Zelfs voor de jongste Berlinale was het een rariteit. Wie de film in een exotisch wereldcinema hoekje wilde duwen, was er aan voor de moeite, want al snel bleek 'Ixcanul' één van de weinige echte revelaties in de competitie te zijn. Jayro Bustamente schetst het portret van Maria, een 17-jarig meisje dat met haar ouders op een koffieplantage woont aan de voet van de actieve vulkaan Ixcanul en er koffiebonen plukt onder toezicht van de Spaans sprekende ploegbaas Ignacio. Maria is voorbestemd om met Ignacio te trouwen, terwijl zij hunkert naar een wereld "aan de andere kant van de vulkaan".

Motivatie jury: "We waren ontroerd door de onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar dochter en door de eerlijke en elegante manier van filmmaken".

Het publiek kan nog gaan kijken naar 'Ixcanul' op donderdag 22 oktober om 17:30 en op vrijdag 23 oktober om 22:30.

• Georges Delerue Award voor Beste Sounddesign: THE LOBSTER van Yorgos Lanthimos (Griekenland - Verenigd Koninkrijk - Ierland - Nederland - Frankrijk - 2015).
Belgische distributeur: Imagine Film Distribution

Als Griekenland werkelijk naar de verdoemenis gaat, laat het dan aan de Griekse scenarist-regisseur Yorgos Lanthimos ('Dogtooth' en 'Alps') over om de crisis weg te lachen met een gezonde dosis absurdisme. Het boegbeeld van de Greek Weird Wave - films met een serieuze hoek af - mocht in Cannes de Prix du Jury in ontvangst nemen. We gokken voor de manier waarop hij zijn rijke verbeelding en gevoel voor humor aan elkaar koppelt in zijn eerste Engelstalige worp 'The Lobster', een mix van sociale satire op het Tindertijdperk en tragikomisch liefdesdrama.

Het publiek kan nog gaan kijken naar 'The Lobster' op vrijdag 23 oktober om 17:00.

2. PRIJS VOOR BESTE BELGISCHE STUDENTENKORTFILM

• Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm: FLOR DE MIL COLORES van Karen Vazques (KASK)

Een intimistisch portret van een moeder die probeert te overleven in een Boliviaans mijnkamp.

• Ace Image Factory Publieksprijs: DRÔLE D'OISEAU van Anouk Fortunier (LUCA School of Arts)

Zoë wordt na een schooldag opgepikt door haar bipolaire vader, Pierre. Gewapend met haar fantasie, tracht ze de problemen waarmee haar vader dagelijks kampt te verzachten.

3. EUROPEAN SHORT FILM AWARD

• Gentse nominatie voor de voorronde van de EFA: LE MUR van Samuel Lampaert (België 2015)

In een volgepropt flatgebouw in Hong Kong hangt vrijgezel Chung een kader aan de muur. Met alle gevolgen van dien.

4. EXPLORE ZONE PARCOURS

• Explore Award 2015: SLEEPING GIANT van Andrew Cividino (Canada 2015)
Nog geen Belgische distributeur

Op het jongste filmfestival van Cannes was 'Sleeping Giant' dé revelatie in de Semaine de la Critique (de sectie voorbehouden aan eerste en tweede films). "Het is een van die films die misschien wel onvolmaakt zijn, maar die je toch nooit meer vergeet," schreef Le Monde over het speelfilmdebuut van Andrew Cividino die het zelf een mix noemt van 'Stand By Me' (1986) en 'Lord of the Flies' (1963).De Port of Ghent en Canvas Publieksprijzen worden maandag 26 oktober bekend gemaakt.

De Port of Ghent en Canvas Publieksprijzen worden maandag 26 oktober bekend gemaakt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?