09 20 okt. '24

Hildur Guðnadóttir en Nicholas Britell vallen opnieuw in de prijzen tijdens de 20ste World Soundtrack Awards

Gabriel yared c inge verschatse en gijs bondu
Nieuws 23 okt. 2020
Hildur Guðnadóttir wint de Film Composer of the Year Award en Nicholas Britell pakt de TV Composer of the Year Award tijdens de 20ste World Soundtrack Awards. Ook de Belgische componist Hannes De Maeyer zegeviert voor zijn originele muziek in Torpedo. De andere winnaars zijn Joshuah Brian Campbell & Cynthia Erivo, Bryce Dessner, Alfonso G. Aguilar en Ana Kasrashvili. Gabriel Yared ontvangt een Lifetime Achievement Award.

De IJslandse componiste Hildur Guðnadóttir heeft nogmaals de harten van de WSAcademy veroverd en wordt WSA Film Composer of the Year 2020 dankzij haar score voor Joker van Todd Phillips, waarvoor ze reeds werd bekroond met een Oscar. Ze wint de prijs nadat ze twee jaar geleden al werd genomineerd voor de Discovery of the Year Award in Gent voor haar muziek voor Sicario: Day of the Soldado, en nadat ze vorig jaar bekroond werd als Television Composer of the Year dankzij haar score voor HBO's Chernobyl.

Dankzij zijn originele muziek voor het tweede seizoen van de HBO-serie Succession mag Nicholas Britell zich Television Composer of the Year 2020 noemen. De Amerikaanse componist is evenmin aan zijn proefstuk toe op de World Soundtrack Awards, want vorig jaar ging hij met de Film Composer of the Year Award aan de haal.

Ook de Belgische componist Hannes De Maeyer, bekend van zijn samenwerkingen met onder meer Adil El Arbi & Bilall Fallah, valt in de prijzen. Met zijn grandioze score voor Torpedo van Sven Huybrechts ontvangt De Maeyer de World Soundtrack Award for Best Original Score for a Belgian Production. Zijn werk varieert van elektronische soundscapes tot symfonische instrumentaties. Al in 2005 kreeg hij erkenning tijdens de World Soundtrack Awards, toen hij de Sabam Award for Best Original Composition by a Young Composer won. Deze award gaat dit jaar naar de Georgische muzikant Ana Kasrashvili.

De World Soundtrack Award for Best Original Song gaat naar het nummer 'Stand Up' van Joshuah Brian Campbell & Cynthia Erivo dat werd geschreven voor het slavernijdrama Harriet.

De WSA Discovery of the Year 2020 is Bryce Dessner die het door Netflix geproduceerde The Two Popes van Fernando Meirelles - met Jonathan Pryce en Anthony Hopkins in de hoofdrol - van originele muziek voorzag.

Ook het wereldwijde publiek mag jaarlijks zijn stem laten horen voor de publieksprijs, en schoof dit jaar Alfonso G. Aguilar naar voor. Hij wint de Public Choice Award met zijn muziek in Netflix' animatiefilm Klaus.

Lifetime Achievement Award

Tijdens de World Soundtrack Award Ceremony - die dit jaar via livestream te volgen was - heeft Gabriel Yared een Lifetime Achievement Award ontvangen. Zo is er een cirkel gerond: Yared was de allereerste centrale gast van de WSA, in 2001. De internationaal gerenommeerde Libanees-Franse componist heeft zijn muzikale talent geleend aan grote regisseurs en is het meest bekend van zijn samenwerkingen met Anthony Minghella.

"Ik ben heel blij en vereerd dat ik de Lifetime Achievement Award ontvang. Ik was al fan van de WSA van bij de oprichting, 20 jaar geleden. Doorheen de jaren zag ik dit netwerk van filmcomponisten evolueren en tot bloei komen. Met de Discovery Award vormen de WSA een springplank voor de carrières van heel wat jonge componisten. Dankzij de erkenning en de promotie die ze via de WSA krijgen, mogen velen zich vandaag tot het kruim van de filmcomponisten in Hollywood rekenen. Dat is een opmerkelijke prestatie die ik persoonlijk heel erg belangrijk vind.” aldus Gabriel Yared.

De winnaars op een rijtje

Film Composer of the Year
Hildur Guðnadóttir, Joker
TV Composer of the Year
Nicholas Britell, Succession (season 2)
Best Original Song
“Stand Up” from Harriet, Joshuah Brian Campbell & Cynthia Erivo
Discovery of the Year
Bryce Dessner, The Two Popes
Best Original Score for a Belgian Production
Torpedo van Hannes De Maeyer
SABAM Award for Best Original Composition by a Young Composer
Ana Kasrashvili
Public Choice Award
Klaus van Alfonso G. Aguilar
Lifetime Achievement Award
Gabriel Yared

Herbekijk hier de livestream:

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?