Halfweg Film Fest Gent: nu duimen voor de concerten

P194p0vs5poni1fj221l1n6jg711
21 okt 2014
Film Fest Gent stevent halfweg af op succes en kijkt reikhalzend uit naar zijn corebusiness: de vermaarde filmmuziekconcerten…

Met een omzet die al 96 procent van die van vorig jaar bedraagt, is het halverwege al duidelijk dat de 41ste editie van Film Fest Gent een succes wordt.

Tevreden gezichten dus zowel bij algemeen directeur Bart Vandesompele als bij programmator en festivalproducer Wim De Witte. Maar belangrijker nog dan naakte cijfers is het enthousiasme bij gasten, publiek, sponsors en media. “De vorig jaar ingevoerde nieuwe festivalstijl en onze fel opgemerkte aanwezigheid op sociale media als facebook en twitter, zorgt voor een aangename buzz en een fijn community gevoel”, zegt Wim De Witte. En hij voegt er aan toe dat “zelfs wie niet op het festival komt er op de hoogte van is. Dat geldt in bijzondere mate en op de eerste plaats voor herstellend artistiek directeur Patrick Duynslaegher”.

Zowel Wim De Witte als Bart Vandesompele stellen een toenemende belangstelling vast bij bedrijven. Dat is mede te danken aan “Ondernemen”, het Voka-tijdschrift dat een dubbelinterview over het festival publiceerde en aan de aftrap die Erik Van Looy en Bart Vandesompele voor 20.000 voetbalfans gaven in de Ghelamco Arena van A.A. Gent. De FFGent-trailer ging er niet onopgemerkt voorbij. Mede dank zij dergelijke initiatieven wordt geprobeerd de sponsoring van het Film Fest Gent in moeilijke economische tijden toch op peil te houden. Dat lukt ook dit jaar want sponsors komen tevreden terug, luidt het op de sponsordienst.

Maar het was niet zozeer de glitter die een hoogtepunt vormde tijdens de eerste festival week. Er was vooral de beloftevolle start van de Expo Fellini en de medewerking van Film Fest Gent aan de Dag voor verzet tegen de armoede met de vertoning, onder de Stadhal, ‘Gold Rush’ van Charlie Chaplin. Met het in samenwerking met het OCMW ter beschikking stellen van 600 één eurotickets vervult het Film Fest Gent een sociale rol en bewijst het een publieksfestival te zijn dat openstaat voor alle groepen in de maatschappij.

Een goed draaiend team en een tot in de late uurtjes open zijnde Cafellini-café zorgt eveneens voor een goede en ontspannen sfeer. Daar voelt ook de internationale jury zich blijkbaar in thuis. Meer dan een lid ervan vertrouwde Wim De Witte al toe dat “ze in geen enkel festival zo goed werden verzorgd en begeleid dan op Film Fest Gent”. Veel toeschouwers voelen zich dit jaar ook geroepen om hun stem uit te brengen voor de Port of Ghent publieksprijs. Bij het stemmen haalt het papieren stembiljet het voorlopig nog op de online mogelijkheid.

Het “filmpapier”, in casu pellicule is echter volledig verdwenen. Waar vroeger met tientallen filmbobijnen werd gesleurd zorgt de digitalisering ervoor dat de dienst print traffic het letterlijk minder zwaar heeft. Films komen nu als een harde schijf binnen, worden op een server opgeladen en zetten als postpakket hun weg verder naar de collega’s van FFGent. Maar er zijn andere zorgen. Om een digitale film te projecteren heb je een zogenaamde sleutel of code nodig. En die moet soms uit de vier windstreken komen. Maar in Mexico moet men er dan wel rekening houden dat er een tijdsverschil is met het verre Gent. Een enkele keer kreeg het festival de sleutel pas tien minuten voor de voorstelling vast.

Pech is eveneens nooit uit te sluiten. Zo begaf een projector het in Sphinx zodat een vertoning van ‘The Tribe’ niet kon doorgaan. Iedereen op FFG kruist op dat vlak de vingers en bereidt zich intens voor op de tweede festivalweek waar muziek- en filmmuziekconcerten centraal staan. We rekenen op u!

Raf Butstraen