10 21 okt. '23

‘Girl’ staat op shortlist European Film Awards

Girl 120180727030645
Nieuws 21 aug. 2018
De openingsfilm van Film Fest Gent, ‘Girl’ van Lukas Dhont, staat op de 49 titels tellende shortlist voor de European Film Awards. Ze werd samengesteld door vertegenwoordigers uit twintig landen die elk een “nationale” film mochten voordragen. Die twintig titels werden verder aangevuld door een selectiecomité bestaande uit de raad van bestuur van de European Film Academy en enkele experts. Naast ‘Girl’ staat ook de Nederlands-Vlaams-Duitse coproductie ‘Cobain’ van Nanouk Leopold op de shortlist.

Op basis van de shortlist zullen meer dan 3500 leden van de European Film Academy stemmen voor de nominaties in de categorieën beste film, beste regisseur, beste acteur en actrice en beste scenario. Over nominaties in categorieën als beste cinematografie, beste montage, beste componist en, voor heet eerst, beste visuele effecten beslist een achtkoppige jury. De definitieve nominaties worden op 10 november tijdens het filmfestival van Sevilla bekendgemaakt.

De 31ste uitreiking van de European Film Awards heeft plaats op 15 december 2018 in Sevilla. Het zijn sedert 1988 de belangrijkste filmprijzen in Europa. Voor ‘Girl’ is een plaats op de Europese shortlist een nieuwe stap in een reeks prijzen en vermeldingen die begon op het filmfestival van Cannes. ‘Girl’ is ook bij de tien genomineerden voor de LUX-filmprijs van het Europees parlement en is bezig aan een carrière langs belangrijke internationale filmfestivals. De volgende etappes op dat vlak zijn het prestigieuze Toronto Filmfestival en het belangrijkste Spaanse festival in San Sebastian.

Tot de “concurrenten” van ‘Girl’ voor de Europese nominaties behoren films als ‘3 Days in Quiberon’ van Emily Atef, ‘Border’ van Ali Abbasi, ‘Cold War’ van Pawel Pawlikowski, ‘Donbass’ van Sergei Loznitsa, ‘Styx’ van Wolfgang Fischer, ‘Leto’ van Kirrill Serebrennikov, ‘The Wild Pear Tree’ van Nuri Bilge Ceylan, ‘Transit’ van Christian Petzold, ‘Utoya. 22 juli’ van Erik Poppe.

Tags

Awards

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?