09 20 okt. '24

'For Sama' en 'Drunk' winnen publieksprijzen FFG2020

20 2404 gallery 4
Nieuws 26 okt. 2020
De laatste prijzen van het 47ste Film Fest Gent zijn maandag uitgedeeld. Het publiek heeft zijn stem laten horen en heeft de documentaire For Sama naar de North Sea Port Publieksprijs en Drunk naar de Canvas Publieksprijs gestemd.

North Sea Port Publieksprijs

Het publiek heeft steeds het laatste woord bij Film Fest Gent. De bezoekers van het festival kunnen elk jaar de North Sea Port Publieksprijs toekennen aan hun favoriete film. Na elke vertoning kunnen zij daarvoor hun stem uitbrengen. De winnaar die uit de bus is gevallen na een nek-aan-nekrace is de beenharde documentaire For Sama van Waad al-Kateab. De prijs is goed voor een distributiepremie van € 5.000 voor de Belgische distributeur (MOOOV), samen met een mediacampagne ter waarde van € 12.000.

For Sama is het verhaal van burgerjournalist Waad al-Kateab die in 2011 het escalerende conflict in Syrië begon te documenteren. Terwijl alles rondom haar werd verwoest, bleef zij alles vastberaden filmen: haar camera als het ultieme wapen tegen oorlogsgeweld. Te midden bombardementen trouwde ze met een dokter met wie ze in 2016 haar eerste kind kreeg: Sama. Meer dan een oorlogsreportage is al-Kateabs keiharde wake-up-call een hartverscheurend dagboek dat zowel het onmenselijke leed als het kloppende hart van een dappere moeder toont. Dit even huiveringwekkend als intiem portret bewoog het publiek veelal tot tranen toe. Op 20 oktober werd de film vertoond op het festival in het bijzijn van oorlogsjournalist Rudi Vranckx. Ook hij werd gegrepen door “hoe een getuigenis de werkelijkheid kan weergeven die oneindig veel dieper snijdt dan enige fictie kan doen.” For Sama is het gezicht van de Syrische oorlog op een hoogstpersoonlijke manier.

Bekijk hieronder ook het interview dat Rudi Vranckx afnam met Waad el-Kateab tijdens Film Fest Gent.

Canvas Publieksprijs

Ook televisiezender Canvas deelt een prijs uit op het festival. De Canvas Publieksprijs gaat dit jaar naar de openingsfilm Drunk van Thomas Vinterberg. De Deense drinkebroers onder aanvoering van een Mads Mikkelsen in topvorm wisten het publiek te intoxiceren. De prijs gaat gepaard met een aankoop van de film door Canvas, ter waarde van € 12.500. De film wordt later uitgezonden op de zender.

Drunk opende het 47ste Film Fest Gent en heeft een smakelijke premisse. Vier volwassen leerkrachten wagen zich aan een experiment waarbij ze (té) diep in het glas kijken, in navolging van de stelling van een obscure filosoof die beweerde dat mensen met te weinig alcohol in het bloed geboren zijn. De vier slaan lustig glazen achterover en ontdekken dat ze zo meer open staan, creatiever omgaan met hun leerlingen en – in het geval van Mikkelsens personage – opnieuw het vuur in het huwelijk kunnen aanwakkeren. Thomas Vinterbergs twaalfde langspeler is een ontnuchterende tragikomedie die afdaalt tot een bijwijlen donkere, ironische schets van losbandigheid. Het fantastische bindmiddel? Een onvergetelijke Mads Mikkelsen die zichzelf en de kijker naar hogere sferen acteert.

Zowel For Sama (distributie: MOOOV) als Drunk (distributie: September Film) verschijnen op 28 oktober in de Belgische zalen.

De winnaars van de Officiële Competitie van Film Fest Gent werden al eerder bekendgemaakt. Petite fille van Sébastien Lifshitz won de Grand Prix voor Beste Film, terwijl Servants van Ivan Ostrochovský de Georges Delerue Award voor Beste Muziek en Sound Design mee naar huis nam.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?