09 20 okt. '24

Filmfestivals vragen vrijheid voor Mohammad Rasoulof

Berlinale 1 2
Nieuws 11 mrt. 2020
Samen met de European Film Academy, het filmfestival van Cannes, Rotterdam, Berlijn, Hamburg, Duitse en Italiaanse filmacademies, uit Film Fest Gent zijn bezorgdheid over de dreigende opsluiting van de Iraanse filmregisseur Mohammad Rasoulof. Hij won zopas de Gouden Beer op de 70ste Berlinale voor zijn film ‘There is No Evil’ die een kritische blik werpt op het leven onder een autoritair regime.

Tijdens het draaien van die film werd een eerdere veroordeling tot een jaar gevangenis wegens “propaganda tegen de regering” in beroep bevestigd. Hij moet die nu gaan uitzitten.

“De oproep om mijn gevangenisstraf uit te zitten, toont maar het topje van de ijsberg van de onverdraagzaamheid en woede die het antwoord op kritiek van het Iraanse regime karakteriseert. Ondertussen zitten verschillende culturele activisten opgesloten in de gevangenis wegens hun kritiek op het Iraanse regime. De brede en oncontroleerbare verspreiding van het coronavirus brengt de Iraanse gevangenen bovendien in een levensbedreigende situatie. Deze omstandigheden eisen een onmiddellijke oproep vanuit de internationale gemeenschap”, aldus Mohammad Rasoulof.

Filmfestivals en filminstellingen verzetten zich hevig tegen de aantijgingen tegenover Mohammad Rasoulof en roepen de Iraanse autoriteiten op om zijn veiligheid en leven te vrijwaren. Ze vragen eveneens dat de aanklachten tegen Mohammad Rasoulof worden ingetrokken, alsook dat zijn reisverbod onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt opgeheven zodat hij samen met andere kunstenaars aanwezig kan zijn op filmfestivals en in bioscopen.

Wim Wenders, voorzitter van de European Film Academy verklaart: "Onze collega Mohammad Rasoulof is een artiest die ons vertelt over een realiteit, waar we zonder hem weinig over zouden weten. Zijn film ‘There is No Evil’ die de Gouden Beer won, is een diepmenselijk portret over extreme situaties, die geen enkele mens zou moeten meemaken. We hebben stemmen zoals Mohammad Rasoulof nodig, zodat zij de mensenrechten, vrijheid en waardigheid kunnen verdedigen.

Ulrich Matthes, voorzitter van de Deutsche Filmakademie voegt hieraan toe: “Mohammad Rasoulof is een buitengewone filmmaker die dankzij zijn menselijke films over vrijheid en onderdrukking wereldwijd zoveel mensen heeft kunnen bereiken. Hij is een representatieve meester van de Iraanse cinema: een rijke filmcultuur die ons de meest meeslepende verhalen brengt over het menselijke zijn. Mohammad Rasoulofs films vertellen ons niet alleen over het leven in Iran, maar brengen ook een universele filmtaal die empathie en vrede promoot. We hebben kunstenaars zoals Mohammad Rasoulof nodig zodat we onze stem kunnen verheffen zonder daarvoor te worden veroordeeld.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?