Filmfestival Gent tourt op 16 augustus met 'A Simple Life'
09 aug 2012
Voor de vijfde 'Filmfestival Gent On Tour' kan je in Kinepolis in Gent, Kortrijk, Antwerpen, Leuven en Hasselt naar 'A Simple Life' gaan kijken. Daarin verenigt Hong Kong veterane Ann Hui twee lokale suppersterren voor een even sereen als aangrijpend drama over onvoorwaardelijke liefde.
Het leven is natuurlijk nooit eenvoudig; de titel 'A Simple Life' is dan ook bedrieglijk of op zijn minst ironisch.
'A Simple Life' gaat over iets waar we allemaal vroeg of laat mee te maken krijgen, maar waar merkwaardig genoeg zeer weinig films over gemaakt worden: bejaardenzorg, een eufemisme voor hoe we onze oudjes zo goed en zo zacht mogelijk bijstaan tijdens hun laatste levensfase die vaak in het teken staat van ziekte en aftakeling.
Nee, 'A Simple Life', is geen deprimerende, confronterende cinema volgestouwd met ellende en uit het leven gegrepen miserie. De Hongkongse regisseuse Ann Hui gaat de hardheid van haar onderwerp zeker niet uit de weg, maar ze benadert het ook met een sereniteit, een ingetogen gevoeligheid en een zen-berusting zoals je die alleen in de oosterse cinema aantreft. Met 'A Simple Life' wilde ze naar eigen zeggen ook tonen hoe de Chinezen op een andere manier omgaan met hun bejaarden dan in de westerse wereld.
In een zeer eenvoudige, directe en franjeloze stijl (met dank ook aan Yu Lik Wai, de vaste cameraman van Jia Zhang-Ke) vertelt Hui het verhaal van een alleenstaande man en zijn 'amah', een van die Chineze kindermeisjes die zoals de traditie het wil hun hele leven in dienst stellen van eenzelfde familie. Ze zweren ook dat ze hun hele bestaan ongehuwd zullen blijven en bij die familie zullen blijven tot het einde van hun dagen. Omwille van hun jarenlange band met de familie in kwestie verwerven ze vaak dezelfde status als de andere familieleden.
De 'amah' van dienst is de oudere huidhoudster Zhong Chun-Tao (Deanie Ip) die al zestig jaar voor de hogere middenklasse Leung familie werkt, waarvan de meeste leden intussen zijn uitgeweken naar de VS. Als ze door een beroerte wordt getroffen, zegt ze haar baan op. Haar huidige baas, een vrijgezel en filmproducer van middelbare leeftijd (Andy Lau) die ze als kind heeft vertroeteld, draait nu de rollen om. Hij helpt haar een geschikt bejaardentehuis te vinden, helpt haar bij de moeizame aanpassing aan deze nieuwe thuis en waakt er ook over dat ze haar laatste jaren zo aangenaam mogelijk doorbrengt. In fijne trekken, en met de nodige observatiehumor, schetst Hui hoe liefdevol de volwassen man nu de zorg op zich neemt van de oudere vrouw die hem als kind wegwijs maakte in de wereld en al die jaren bijna zijn surrogaat moeder was. Hij neemt op een quasi spontane manier zijn verantwoordelijkheid op, omdat dit nu eenmaal bij de tradities hoort, terwijl zij niet tot een last wil zijn. Blijkt dat ze beiden elkaar nodig hebben en dat in moeilijkere momenten hun onvoorwaardelijke liefde nog toeneemt.
Je mag er niet aan denken wat voor een sentimentele draak ze in Hollywood uit dit gegeven zouden persen. De kracht van Ann Hui's film schuilt in haar discreet humanisme, in hoe haar personages in het aanschijn van nakende aftakeling en dood hun waardigheid bewaren. Ook als in de finale scènes het onvermijdelijke gebeurt, vermijdt Hui elke vorm van pathos.
De hele film baadt in een warme gloed, in overeenstemming met de generositeit die van haar twee hoofdpersonages afstraalt. Het succes van de film is zeker ook op het conto te schrijven van de ideale rolverdeling. Deanie Ip en Lau spelen al dertig jaar in verschillende films en tv-programma's moeder en zoon. Het lijkt inderdaad alsof ze in 'A Simple Life' elkaar al hun hele leven kennen; ze hebben geen woorden en weinig gebaren nodig om de hechte band te suggereren die tussen hen bestaat. Een paar blikken volstaan om de intensiteit van hun relatie tastbaar te maken.
Aziatische extra's
De situaties en emoties in 'A Simple Life' zijn zo universeel dat je hetzelfde verhaal overal ter wereld zou kunnen neerzetten. Toch heeft de film een extra-betekenis voor liefhebbers van Aziatische cinema. De Hongkongse producer-scenarist Roger Lee baseerde zijn script op eigen ervaringen en maakte dankbaar gebruik van zijn positie in de Hongkongse filmindustrie om iconische figuren als Tsui Hark en Sammo Hung te strikken voor een gastoptreden. In een andere scène zien we dan weer een coole regisseur met zonnebril opduiken voor wie duidelijk Wong Kar-wai model stond.
En natuurlijk is er ook hoofdrolspeler Andy Lau, een levende legende in de Hongkongse cinema. Sinds zijn debuut in Ann Hui's 'Boat People' heeft deze superster van de Hongkongse cinema al meer dan 125 films op zijn palmares. Zo speelde hij mee in beroemde films van toonaangevende regisseurs uit Hongkong of het Chinese vasteland, zoals 'Days of Being Wild' (1990) van Wong Kar-wai; 'House of Flying Daggers' (2004) van Zhang Yimou en de onovertroffen 'Infernal Affairs'-trilogie van Wai-keung Lau en Alan Mak.
In het buitenland minder bekend, geldt Deanie Ip in Hong Kong en Taiwan als een van de beroemdste karakteractrices, zowel in bioscoopfilms als in televisie soaps. Voor haar vertolking in 'A Simple Life' won ze vorig jaar op de Mostra van Venetië terecht de Zilveren Leeuw voor Beste Actrice.
Ann Hui: grande dame van de Aziatische cinema.
Geboren in 1947 in China, verkaste Ann Hui op jonge leeftijd naar Hong Kong. Na een filmopleiding in Londen keerde ze terug naar de voormalige Britse kroonkolonie en leerde ze de knepen van het vak als televisieregisseur en assistente van King Hu, de grootmeester van de Chinese martial arts film ('Touch of Zen'). Met haar regiedebuut 'The Secret' maakte ze in 1979 een fascinerende genrefilm (die begon als een thriller van Nicolas Roeg en eindigde als een Italiaanse horrorprent) en werd ze samen met Allen Fong en Tsui Hark een van de gezichten van de Hongkongse new wave pré-Wong Kar-wai.
Na een bovennatuurlijke komedie ('The Spooky Bunch'; 1980) buigt Hui zich in twee films over het tragische en schandelijke lot van de Vietnamese bootvluchtelingen: 'The Story of Woo Viet' (1981) en 'Boat People' (1982), waarin ze twee jonge acteurs reveleert die het tot supersterren schoppen: Chow Yun-fat en Andy Lau.
Ze schakelt met gemak over van zwaardvechtersepen naar polars maar vaart ook een meer persoonlijke, zelfs autobiografische koers met 'Song of Exile' (1990) waarin Maggie Cheung een personage speelt dat aan de gespleten identiteit van Ann Hui (geboren uit een Japanse moeder en een Chinese vader) refereert. Hui heeft intussen al meer dan twintig lange speelfilms op haar naam staan.
Patrick Duynslaegher
Bekijk hier de trailer:
'Filmfestival Gent on tour', dat is elke derde donderdag van de maand de unieke sfeer van het festival herbeleven in Kinepolis Gent, Kortrijk, Antwerpen, Leuven en Hasselt. We verwennen je één keer per maand met de unieke vertoning van een uitzonderlijke film, zorgvuldig geselecteerd door Filmfestival Gent en Kinepolis.
A Simple Life
donderdag 16 augustus om 20u15
in Kinepolis Gent, Kortrijk, Antwerpen, Leuven en Hasselt.
Info en tickets op www.kinepolis.be
A Simple Life wordt in België verdeeld door ABC Distribution en is vanaf 22 augustus in de zalen te zien.