09 20 okt. '24

Filmberoep @ Film Fest Gent

P193iko4jlsplo1a1rab118r1vra1
06 okt. 2014
Films die over films gaan zijn een bekend fenomeen in de wereld van de cinema. In deze metacinema wordt de wereld van de film ontleed en ontdekken we het reilen en zeilen van het filmmaken. De poëzie in het leven van getormenteerde filmmakers en de schoonheid in de visie van een cinematograaf, zijn ook weerspiegeld in enkele films die vertoond worden tijdens deze 41ste editie van Film Fest Gent.

Zo kunnen we 'Pasolini', 'The Go-Go Boys: The Inside Story of Cannon Films', 'Rohmer in Paris' 'Trespassing Bergman', 'Pasolini', 'Altman' en 'Life Itself' zien. Deze films recreëren het leven van bekende (en iets minder bekende) filmmakers aan de hand van een semifictief verhaal, patchwork of beelden afgewisseld met getuigenissen. Bij elk van deze films kunnen we ons verdiepen in de fantasierijke hersenkronkels van de filmmaker.

1. Rohmer in Paris

"Naar een film van Rohmer kijken is even boeiend als kijken hoe verf droogt". Aan het woord is Harry Moseby, Gene Hackmans personage in 'Night Moves' van Arthur Penn. En hoewel Arthur Penn zich in interviews "outte" als een fan van Rohmer is er één man die in zijn adoratie voor de Franse filmmaker nog net iets verder ging. Tijdens de screening op Film Fest Gent zal de regisseur zelf ook aanwezig zijn.

2. Mr. X

Leos Carax wordt niet toevallig Mr. X genoemd. De regisseur van 'Mauvais sang', 'Les amants du Pont-Neuf' en 'Holy Motors' blijkt even enigmatisch als de films die hij draait. Zijn voorvechters noemen hem mysterieus en briljant; een geniale gek. Tegenstanders houden het op oncontroleerbaar en controversieel; gek tout court. Tessa Louise-Salomé licht aan de hand van exclusief archiefmateriaal, interviews met naaste medewerkers en fragmenten uit Carax' favoriete films een tipje van de sluier.

3. The Go-Go Boys: The Inside Story of Cannon Films

Menachem Golan en Yoram Globus. De namen van deze Israëlische neven doen allicht niet bij iedereen een belletje rinkelen. De namen van de sterren die zij groot maakten daarentegen... Charles Bronson, Chuck Norris en Jean-Claude Van Damme. Het geeft meteen ook een idee van het soort film waarin de neven zich specialiseerden. 'The Go-Go Boys' brengt de rise and fall (want vallen deden ze uiteindelijk ook) van twee van de meest kleurrijke figuren uit de recente filmgeschiedenis pittig en entertainend in beeld.

4. Trespassing Bergman

Met 'Trespassing Bergman' belichten Jane Magnusson en Hynek Pallas Ingmar Bergmans leven, zijn thuis op het afgelegen eiland Fårö, zijn films en zijn nalatenschap. De getuigenissen over de impact die Bergmans films hadden op hun leven en werk worden afgewisseld met scènes uit de films, nooit eerder vertoonde setopnames en interviews met acteurs en actrices die met Bergman hebben samengewerkt.

5. Pasolini

De Amerikaanse regisseur Abel Ferrara reconstrueert in de biopic 'Pasolini' de laatste dagen uit het leven van de controversiële Italiaanse cineast Pier Paolo Pasolini. Willem Dafoe kruipt in de huid van de homoseksuele poëet, schrijver en filmmaker achter 'Teorema' (1968) en 'Salò o le 120 giornate di Sodoma' (1971). Die werd in 1975 op een strand nabij Rome aangetroffen nadat hij verschillende keren overreden was met zijn eigen auto.

6. Altman

Wanneer je naam een adjectief is geworden weet je dat je bijdrage aan de filmgeschiedenis niet onopgemerkt is voorbijgegaan. In 1993 was hij in Gent voor de première van zijn film 'Short Cuts'. Hij heeft daarbij zo veel klassiekers gedraaid dat men van "Altmanesque" is beginnen spreken. Documentairemaker Ron Mann aan vroegere medewerkers zoeken uit wat die term juist betekent. Alle andere vragen worden door Altman zelf beantwoord. Mann worstelde zich immers door een schat aan bestaand beeldmateriaal en viste er voor deze docu de mooiste parels uit.

7. Life Itself

In België kennen vooral de echte filmnerds zijn naam, maar voor het Amerikaanse publiek was de in 2013 overleden Roger Ebert de bekendste filmcriticus van het land. Misschien ook wel de meest invloedrijke. 'Life itself' is gebaseerd op Eberts gelijknamige memoires en vertelt zijn levensverhaal van toen hij nog voor de plaatselijke schoolkrant schreef tot aan zijn Pulitzer Prize en zijn strijd tegen kanker. Voor iemand die het grootste deel van zijn leven in filmzalen doorbracht is er geen beter hommage denkbaar dan deze ontroerende docu.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?