08 19 okt. '24

Film Fest Gent 2018 kleurt opvallend Belgisch met deze 10 titels

1920 cover
Tips 05 sep. 2018
Op de 45e editie van Film Fest Gent viert de Belgische cinema alweer hoogtij. Eerder werd al bekend gemaakt dat niet alleen de openingsavond ('Girl' van Lukas Dhont), maar ook de slotfilm ('Beautiful Boy' van Felix van Groeningen) zwart-geel-rood zal kleuren. Het festival stelt nu de 10 titels door of met Belgisch talent voor, waarvan er maar liefst 6 in wereldpremière zullen gaan in oktober.

Artistiek directeur Patrick Duynslaegher over de titels:
"Inderdaad een opvallend Belgische editie maar tegelijk kleurt dit luik ook zeer internationaal, met een Amerikaanse film ('Beautiful Boy') geregisseerd door de Vlaming Felix van Groeningen; een in ons land opgenomen Belgische productie ('Kursk'), geregisseerd door de Deen Thomas Vinterberg en met onze Matthias Schoenaerts in de hoofdrol; een in Tunesië gedraaide film ('Fatwa') van de Tunesisch-Belgische regisseur Mahmoud Ben Mahmoud; een Franstalige Belgische film ('Duelles') met Veerle Baetens en de Brusselse Anne Coesens in de hoofdrollen; een Vlaamse documentaire over de Belgische fotograaf Harry Gruyaert die carrière maakte in Parijs bij het fotoagentschap Magnum. Verscheidenheid is ook troef in twee vaderlandse tv-reeksen die zowel de geschiedenis als de actualiteit induiken, met naast een Louis Paul Boon bewerking ('De Bende van Jan de Lichte'), een saga ('Over Water') met als achtergrond de cocaïnehandel in de Antwerpse haven."

1. Beautiful Boy – Felix van Groeningen (trailer)
Timothée Chalamet en Steve Carell kruipen in de huid van een verslaafde zoon en zijn vader. Dit Engelstalige debuut van Van Groeningen is gebaseerd op de memoires van journalist David Sheff en zijn zoon.

2. De Bende van Jan de Lichte – Christophe Dierickx, Benjamin Sprengers, Robin Pront & Maarten Moerkerke - wereldpremière (trailer)
Deze nieuwe historische reeks vertelt het verhaal van Jan de Lichte, een bendeleider die in de 18de eeuw voor onrust zorgde in en rond Aalst. Naast Matteo Simoni tekenden een heel aantal Vlaamse topacteurs om de dievenbende te vertolken.

3. Coureur – Kenneth Mercken – wereldpremière (trailer)
Het semi-autobiografische debuut van Mercken volgt Felix, die opgroeit in een wereld van wielerwedstrijden, drugs en geweld. Als nationaal beloftekampioen begint hij te fietsen in Italië. Maar zijn carrière komt echter in het gedrang wanneer zijn lichaam niet goed reageert op stimulerende middelen.

4. Duelles – Olivier Masset-Depasse
Buren Alice (Veerle Baetens), Céline (Anne Coesens) en hun zonen hebben doorheen de jaren een hechte vriendschap ontwikkeld. Deze psychologische thriller ontplooit zich langzaam maar zeker wanneer een van de twee families getroffen wordt door een ongeluk en het vertrouwen tussen de twee pijlsnel afbrokkelt.

5. Etangs Noirs – Pieter Dumoulin & Timeau De Keyser – wereldpremière (trailer)
Jimi, een jongen uit de Brusselse Modelwijk probeert een fout geleverd postpakket te bezorgen aan een vrouw uit de buurt. Wanneer het pakket niet op zijn bestemming geraakt, start Jimi een obsessieve zoektocht.

6. Fatwa – Mahmoud Ben Mahmoud – wereldpremière
Wanneer een Frans-Tunesische vader terugkeert naar Tunesië om zijn zoon te begraven, ontdekt hij dat de omstandigheden van zijn dood erg verdacht zijn. In plaats van een motorongeluk lijkt het te maken te hebben met zijn recente interesse voor de jihad.

7. Girl – Lukas Dhont (trailer)
Dit indrukwekkende debuut, dat meermaals bekroond werd in Cannes, volgt de transitie van de adolescente balletdanseres Lara. Deze genuanceerde en tendere manier waarop Dhondt de transgender thematiek in beeld brengt, is buiten onze openingsfilm, ook de Belgische Oscarinzending!

8. Harry Gruyaert – Gerrit Messiaen – wereldpremière (trailer)
Na de overzichtstentoonstelling in Antwerpen, is het werk en leven van de Belgische Magnum-fotograaf Harry Gruyaert nu ook te zien op het grote scherm. Met camerawerk van fotograaf Jimmy Kets neemt deze kleurrijke documentaire de kijker mee van Caïro en LA tot het Vlaamse platteland.

9. Kursk – Thomas Vinterberg
De regisseur van 'Festen' en 'Jagten' brengt de laatste uren in beeld van een Russische onderzeeër die in 2000 met de voltallige bemanning naar de bodem van de Barentszzee zonk. De passagiers, vertolkt door o.a. Matthias Schoenaerts en Lea Seydoux, houden de moed erin wanneer de reddingsacties maar niet op gang lijken te komen.

10. Over Water – van Paul Baeten Gronda, Tom Lenaerts en Norman Bates - wereldpremière (trailer)
Voormalig televisiester John Beckers (Tom Dewispelaere) krijgt een laatste kans van zijn vrouw (Natali Broods) om zijn leven op orde te krijgen. Wanneer hij in de Antwerpse haven begint te werken, belandt hij al snel in de lucratieve maar aardsgevaarlijke cocaïnetrafiek.

De bovenstaande titels die vertoond worden tijdens Film Fest Gent zijn onderverdeeld in 4 verschillende secties: Official Competition, Galas & Specials, Artists on Film en Serial Madness. Op 12 oktober worden de twee Vlaamse reeksen in de kijker gezet op Serial Day door gesprekken met onder andere de scenaristen en de regisseurs!

Ook filmmuziek van eigen bodem zal in de kijker gezet worden op de 18e World Soundtrack Awards op 17 oktober in Capitole Gent, waar een componist de prijs voor Best Original score written for a Belgian Production zal ontvangen. De drie genomineerden zullen op 12 september bekendgemaakt worden.

Het volledige programma zal bekendgemaakt worden op 20 september 2018 waarna de ticketverkoop van start gaat. Je kan wel al tickets verkrijgen voor onze slotavond waarop 'Beautiful Boy' vertoond wordt.

Het 45e Film Fest Gent loopt van 9 tot en met 19 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema en Capitole Gent.

Bekijk hieronder de trailer van 'De Bende van Jan de Lichte'

Tags

FFG2018

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?