12 23 okt. '21

Eyes Wide Open wint Grote Prijs voor Beste Film

14 okt. 2009

Eyes Wide Open van regisseur Haim Tabakman heeft op het 36ste Filmfestival Gent de Grote Prijs voor Beste Film gewonnen. Dat heeft de internationale festivaljury onder leiding van de Zwitserse componist Niki Reiser woensdag bekend gemaakt op het Gentse stadhuis. Andere films die in de prijzen vielen zijn Zion and his Brother (Beste Scenario), A Rational Solution (Beste Muziek), en de kortfilm Amor van Thomas Wangsmo.

De internationale jury bestond dit jaar uit Filip Peeters (acteur, België), WANG Quan'an (regisseur, China), juryvoorzitter Niki Reiser (componist, Zwitserland) en Laszlo Nemes (regisseur, Hongarije). DE UITSLAG Speciale vermelding voor MIN DIT-THE CHILDREN OF DIYARBAKIR De Grote Prijs voor Beste Film: EYES WIDE OPEN (HAIM TABAKMAN) - Distributeur: Cineart Deze prijs heeft een totale waarde van 15.000 euro. Het gaat om een distributiepremie ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel (in minimum vijf zalen) + media return ter waarde van 6.000 euro. De Jury: 'An honest and compelling depiction of a forbidden relationship that authentically focuses on two men in love, in a story told with mastery, measure and humanity while echoing thoughts about the role of the individual.' De Georges Delerue Prijs voor de Beste Muziek: NATHAN LARSON (A RATIONAL SOLUTION van Jörgen Bergmark) - Geen Belgische distributeur Het gaat om een distributiepremie ter waarde van 10.000 euro voor de ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel (in minimum vijf zalen) + media return ter waarde van 6.000 euro. De Jury: 'An example of intelligent and economical use of music and sound design, understanding the subject of the film while serving the story and the emotions of the actors in a subtle way...' De SABAM Prijs voor het Beste Scenario: ERAN MERAV (ZION AND HIS BROTHER) - Geen Belgische distributeur De prijs heeft een totale waarde van 10.000 euro. Ook hier gaat het om een distributiepremie ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel (in minimum vijf zalen) + media return ter waarde van 6.000 euro. De Jury: 'A dynamic story about growing up in difficult circumstances, unfolding in an intense and natural way, stemming from genuine observation and precise analysis, and driven by complex characters.' Prijs voor Beste Europese Kortfilm AMOR van THOMAS WANGSMO Deze film is hierdoor genomineerd voor de prijs voor Beste Europese kortfilm van de European Film Academy. Eerder werden reeds de winnaars van de Vlaamse en Belgische kortfilmcompetitie bekend gemaakt. De Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Kortfilm ging naar Marc Roels voor zijn film A Gentle Creauture. In de ACE-Competitie voor Beste Vlaamse Studentenkortfilm ging de prijs naar RITS-studente Nele De Cat voor de documentaire Helden van de harmonie. De Port of Ghent en Canvas Publieksprijs worden op maandag 19 oktober bekend gemaakt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.