Drie Vlaamse documentaires op Sheffield DocFest

Docfestlogo
Nieuws 14 jun 2022
My Paper Life van Vida Deni, New Pigs on the Block van Jimmy Kets en de coproductie Nelly & Nadine van Magnus Gertten zijn uitgenodigd voor het Sheffield DocFest dat in de Britse stad plaats heeft van 23 tot 28 juni 2022.

In New Pigs on the Block volgt fotograaf en documentairemaker Jimmy Kets, Luc, Mia en Anja. Het zijn drie varkens die deel uitmaken van een sociaal buurtproject en als spilvarkens verwerken ze de voedseloverschotten van de buurt. Voor de Gentbrugse varkens begint alles als een sprookje op aarde maar naarmate de seizoenen vorderen, wordt dat sprookje steeds grimmiger. Er wordt ook steeds minder voor de varkens gezorgd. Jimmy Kets plaatst zijn camera op ooghoogte van Luc, Mia en Anja en we kijken met hen mee naar de mensen om hen heen. Voor zijn 70 minuten durende film verwerkte Jimmy Kets 400 uur beeldmateriaal en hij belicht daarmee op ongeziene wijze de ambigue relatie tussen mens en dier. De film was eerder te zien op het Docville festival in Leuven en op het Franse documentaire festival FIPADOC en komt vanaf 15 juni in de Belgische zalen. In Sheffield wordt hij vertoond in het programma People & Community.

Integratie

My Paper Life van Vida Deni zal in Sheffield zijn UK-première beleven als onderdeel van het Journeys-programma. Vida Deni, zelf uit Iran gevlucht, ontmoet in Brussel een uit Syrië gevluchte vader Naseem en zijn twee dochters Hala en Rima. Vooral Rima heeft het moeilijk om zich hier te integreren. Omdat het Vida Deni en de Syriërs aan een gemeenschappelijke taal ontbreekt, communiceren ze vooral met elkaar via tekeningen. Rima’s schetsen over hun vroeger leven komen tot leven als stop-motion-animaties en Vida Deni verweeft die met scènes uit het dagelijks leven van een familie die worstelt met het integratieproces. Deze documentaire ging in wereldpremière tijdens Visions du Réel en werd er bekroond met de Interreligious Award.

Verborgen

Op het Sheffield DocFest wordt ook de minoritair Vlaamse coproductie Nelly & Nadine vertoond. Magnus Gertten evoceert een liefdesverhaal dat in 1944 in een concentratiekamp begint en een leven lang verborgen bleef. Nelly en Nadine ontmoetten elkaar voor het eerst in Ravensbrück tijdens de kerstdagen van 1944. Na de bevrijding vonden ze elkaar terug en bleven een leven lang samen. Magnus Gertten volgt de kleindochter van Nelly terwijl die via foto’s, filmpjes, geluidsopnames en dagboeken het leven van haar grootmoeder ontdekt. De film ging in wereldpremière in de Panorama-sectie van de Berlinale en was sindsdien in Kopenhagen te zien tijdens CPH: DOX.

Nelly nadine still© copyright
dit is een onderschrift
DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.