Dirk Brossé maakt van muzikaal patchwork wereldprimeur

15 okt 2013
Filmmuziekcomponisten vragen om één minuut orkestrale muziek te schrijven, leek een beetje op Michelangelo vragen om een postzegel te beschilderen nadat hij net ‘Het laatste oordeel’ in de Sixtijnse kapel had afgewerkt. Dat gevoel had dirigent en componist Dirk Brossé toen hij veertig collega’s contacteerde om, naar aanleiding van veertig jaar Film Fest Gent, een korte muzikale hulde te brengen aan het festival. Volgens bedenker en initiatiefnemer Brossé is zo’n ‘Gesamtkunstwerk’ of een patchwork waar veertig componisten aan meewerkten een wereldprimeur. De uitvoering van deze mondiale muzieksymfonie gebeurt voor het eerst op de “music celebration” van Film Fest Gent en aansluitend op de hulde aan de erevoorzitter geworden Jacques Dubrulle.

De componisten waren volledig vrij in hun aanpak en uitwerking, onderstreept Dirk Brossé maar hun compositie moest wel beginnen en eindigen met een re. De re heeft immers een bepaalde trilling die blijdschap in ons opwekt. Tijdens de barok werd de re groot toonaard veel gebruikt bij muziek naar aanleiding van grote feestelijkheden. Denk maar aan de Brandenburgse concerten van Johan Sebastian Bach, of de Water- en de Fireworks music van Georg Friedrich Händel. Dank zij de re kunnen we de losstaande muzikale fragmenten ook aan elkaar klikken en dat vergemakkelijkt de uitvoering ervan.


Alleen componisten die op een of andere manier - WSA, muziekseminarie, bekroning of nominatie - een link hadden met Film Fest Gent werden aangezocht om een werk in te sturen. Zo valt er woensdag muziek te beluisteren van onder andere Craig Armstrong, Howard Shore, David Arnold, Clint Mansell, John Powell, James Newton Howard, Dario Marinelli en vele anderen. De ordening bij de uitvoering gebeurt alfabetisch. Niemand hoeft zich zo gediscrimineerd te voelen, lacht Dirk Brossé die er op wijst dat ieder stukje muziek de handtekening draagt van de componist. Na drie seconden hoor je de Disney klank bij John Powell of ontdek je het minimalisme van en bij een Wim Mertens.


Is zestig seconden niet wat weinig om een muzikaal verhaal te vertellen? Brossé: “Als filmmuziekcomponisten zijn we getraind om bij sequenties die amper 30, 40 of 50 seconden duren daarop aansluitende muziek te componeren”. Wat hij in zijn minuut vertelt? “Het toeval wil dat mijn minuut de eerste compositie is na een ingrijpende gebeurtenis in mijn persoonlijk leven. Daarom laat de dood van Aurore zeker sporen na. Ik begin met 8 seconden muziek te ontlenen van een andere componist en dan ga ik verder met een compositie die zich op de snijlijn bevindt van vreugde en verdriet. Ik eindig positief en alles blijft een ode aan het festival dat filmmuziek zo na is. Presentatrice Lisbeth Imbo en ikzelf zullen na ieder “pakket” van tien componisten trouwens kort ingaan op de geschiedenis van de muziek op het festival”.


Over de respons van de collega’s is Dirk Brossé opgetogen want er zitten pareltjes tussen en ook totaal onverwachte ontdekkingen. Van hem krijgen we de raad om eens te luisteren naar wat onder meer de Fin Tuomas Katelinen brengt. En bij dit alles staan ook de Vlaamse componisten zoals Steve Willaert, Jef Neve, Wim Mertens en Frederic Devreese hun mannetje.


Met de tandem Frederic Devreese en Dirk Brossé kan u ook vrijdagmorgen tijdens het filmmuziekseminarie kennismaken. Daar zal verder worden ingegaan op de relatie tussen dirigent en componist. In dat verband vertelt Brossé dat hij bij het componeren, zijn talent en functie als dirigent moet uitschakelen. En wat doet een dirigent eigenlijk als hij “slechte” muziek moet uitvoeren? “Ik kan maar brengen wat er in de partituur steekt” zegt Dirk Brossé “maar ik zal in het openbaar geen kritiek uitoefenen op collega’s en bovendien verdient ook slechte muziek te worden uitgevoerd. Slechts door confrontatie met publiek kan iedereen kwalitatief evolueren. Zo heb ik onder mijn leiding al heel wat componisten kwalitatief weten open bloeien. Mooi toch zo’n traject?”

“A music celebration” is uitverkocht maar de repetitie in de Gentse Handelsbeurs kan wel worden bijgewoond.


Tickets en info op www.filmfestival.be