09 20 okt. '24

Dimitri Verhulst wordt filmregisseur

Dimitri Verhulst
Nieuws 10 mei 2023
Auteur Dimitri Verhulst start deze week met de opnames van Waarom Wettelen, zijn eerste speelfilm. Hij schreef ook het scenario, waarvan het verhaal zich afspeelt tijdens een begrafenisstoet.

Waarom Wettelen gaat over een bonte groep familieleden en vrienden die de pas overleden Christine ten grave zullen dragen. Plots duikt haar “verloren” pleegzoon Antoinne en haar notaris op met een wilsbeschikking waarin staat dat Christine in Wettelen, met een traditionele begrafenisstoet, wenst begraven te worden. En dat tot grote verbijstering van haar man en kinderen. Niemand kent dat dorp noch de reden waarom ze daar begraven wil worden. Tijdens de tocht stellen ze vast dat niemand echt weet wie Christine was en al snel worden oude intriges opgedolven. Wanneer de rustplaats eenmaal bereikt is, zijn alle familiebanden stevig door elkaar geschud.

In een persbericht zegt Dimitri Verhulst dat hij, na boekverfilmingen van De helaasheid der dingen en Engel, “er erg naar uitkijkt om zijn eigen beeldtaal op het publiek los te laten. Ik zit al lang met het verhaal Waarom Wettelen in mijn hoofd en ben tot het besef gekomen dat film de enige manier is om het verteld te krijgen. Anders dan de verfilmingen van mijn literair werk, is Waarom Wettelen dan ook een oorspronkelijk scenario”.

De ensemblecast bestaat onder meer uit Peter Van den Begin, Tine Roggeman, Cami Moonen, Marijke Pinoy, Hilde Heynen, Amara Reta, Tom Vermeir, Dominique Van Malder.

Eurydice Gysel en Koen Mortier produceren de film in coproductie met de Nederlandse Marc en Marten Van Warmerdam. Kinepolis Film Distribution zal de film bij ons in de zalen brengen.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?