09 20 okt. '24

Courtisane focust op kwetsbaarheid en verzet

Milla
Nieuws 20 mrt. 2018
Kwetsbaarheid en verzet zijn de voornaamste thema’s op het Courtisane filmfestival dat dit jaar op diverse plaatsen in Gent plaatsheeft van 28 maart tot 1 april 2018.

Volgens de Courtisane programmatoren drukken tal van film- en videowerken een gevoel van onzekerheid uit. Die onzekerheid beheerst zowel het leven van Chinezen die in de marge van het hedendaagse China een bestaan proberen op te bouwen als bij de migranten die naar een beter leven zoeken in Europa. Daarnaast zijn er de mensen die stormen trotseren aan de kust van de Comoren en zij die langs de oevers van de Donau wonen. Bij deze onderwerpen horen de namen van Wang Bing, Mieriën Coppens, Laura Henno en Annik Leroy. Zij tonen onze wereld op een nieuwe manier.

Mogelijkheden

Maar in het tonen van de wereld zitten de mogelijkheden van weerstand. Films tonen ook de weerbaarheid en de veerkracht van mensen zodat ze niet in een slachtofferrol blijven steken. “Kwetsbaarheid en verzet zijn geen tegengestelden, maar altijd met elkaar verweven, altijd verbonden in een voortdurend proces van herschikking”, luidt het in de programmabrochure.

De weerslag van het festivalstatement vindt men terug in de openingsfilm ‘Milla’ van Valérie Massadian. Samen met de oudere Leo loopt Milla weg naar een kleine havenstad in Noord-Frankrijk waar ze van een verlaten woning hun thuis maken. Het zijn twee geliefden, alleen in een wrede wereld. De regisseuse observeert, zonder sentimentaliteit en met veel gevoel voor detail, het verglijden van de tijd en de kleine dingen van het leven.

Dialoog

De selectie van het vertoningsplatform Courtisane bestaat uit “een dialoog tussen nieuw audiovisueel werk, oudere of herontdekte films en video’s van kunstenaars en filmmakers die zich bewegen door het uitgestrekte terrein van het bewegend beeld”. Een voorbeeld daarvan is een cluster van drie films over geesten en herinnering, sporen en hervertelling. David Gattens ‘What the Water said 1-3’ dateert uit 1998 en is een samenvatting van een herhaald samenspel tussen een filmmaker zonder camera, de Atlantische Oceaan en een krabbenval. ‘Una Luna de Hierro’ van Francisco Rodriguez dateert van vorig jaar en gaat over de geesten van vier Chinese arbeiders die op zee stierven toen ze uit een vissersboot sprongen in de hoop de Chileense stad Puntas Arenas te bereiken. Er werd uitgegaan van zelfmoord maar de inwoners vertellen hun versie van de feiten. Bij Isabelle Tollenaere dwalen in haar recente kortfilm ‘The Remembered Film’ jonge soldaten van de voorbije oorlogen doelloos door een bos. Ze dragen uniformen van Sovjettroepen, van de Wehrmacht en van het Amerikaanse leger. Ogenschijnlijk leven ze vreedzaam samen en vertellen ze oorlogsherinneringen. De spanning tussen werkelijkheid en verbeelding neemt de bovenhand.

In focus

De Chinese cineast Wang Bing is samen met Annik Leroy ‘artist in Focus’ op Courtisane. Wang Bing verkent voortdurend nieuwe plaatsen en situaties en laat zich meestal leiden door toevallige ontmoetingen en het verschijnen van het onverwachte. In ‘Three Sisters’ documenteerde hij de levens van een gebroken, verarmde boerenfamilie in een klein bergdorp en in ‘Til Madness Do Us Part’ de levens van de patiënten in een afgeleefde psychiatrische instelling. Zijn personages sluit hij evenwel niet op in een bepaald kader maar geeft hen de ruimte en de tijd om te bestaan en zo te erkennen dat zij ook een verhaal te vertellen hebben.

De Brusselse fotografe en filmmaakster Annik Leroy komt onder meer haar jongste film ‘Tremor’ voorstellen. Haar films laten ons voelen hoe onderdrukking en onrecht uit het verleden blijft spoken in het heden. Haar werk is doordrongen van de donkere bladzijden in de Europese geschiedenis.

Samenbrengen

Ook voor hen die niet vertrouwd zijn met het werk van Mani Kaul brengt Courtisane soelaas. Mani Kaul (1944-2011) slaagde er in zijn oeuvre er in om Robert Bresson en Ritwik Ghatak in een cinematografische visie samen te brengen. Strengheid en zinnelijkheid en uitbundigheid komen bij hem samen.

Het multimediale van Courtisane komt ten slotte aan bod in de Performances. Zo is er een optreden van Joe McPhee, een baanbrekende saxofonist die na vijftig jaar optreden en honderd platen nog altijd nieuwe accenten legt en grenzen verkent. Hij krijgt op Courtisane het gezelschap van Joshua Abrams & Natural Information Society, Mhysa & Scraaatch en LSDXOXO.

Meer informatie: www.courtisane.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?