09 20 okt. '24

‘Cool Abdoul’ speelt een thuismatch op FFG2021

Cool Abdoul
Nieuws 02 sep. 2021
Nadat we vorige week al zes films uit de selectie van FFG2021 hebben bekend gemaakt, geven we nog een titel prijs! De Belgische film Cool Abdoul, over de Gentse bokslegende Ismaïl “Cool” Abdoul, zal op vrijdag 15 oktober 2021 in première gaan op het festival. Naar aanleiding van de thematiek van de film slaan we de handen in elkaar met vzw Touché, een organisatie die de samenleving wil inspireren om constructief met agressie om te gaan.
Het volledige FFG2021-programma wordt bekendgemaakt op wo. 22/09. Tickets zijn vanaf dan te koop!

Thuismatch

De Vlaamse regisseur Jonas Baeckeland verfilmde het bewogen leven van de Gentse bokser Ismaïl Abdoul tot de biopic Cool Abdoul, een karaktergedreven drama over dromen, ambitie en tragiek. Abdoul won de Europese titel en werd daarna gearresteerd en veroordeeld voor een gevangenisstraf van vijf jaar. Patser- en Into the Night-acteur Nabil Mallat onderging een indrukwekkende fysieke transformatie om Abdoul te vertolken.

Om zijn internationale boksambities te financieren klimt Abdoul op als portier, waar hij in aanraking komt met het nachtleven en de drugshandel. Hij vervreemdt van zijn grote liefde Sylvie (Anemone Valcke) en zijn coach (Johan Heldenbergh) die zijn leven op de rails hielden. Hij komt terecht in een strijd tussen zijn eigen normen en waarden en discriminatie naar zijn eigen gemeenschap. Zal Abdoul het ultieme gevecht met zichzelf winnen?

Cool Abdoul is de eerste langspeelfilm van Jonas Baeckeland. Fikry El Azzouzi schreef samen met Baeckeland en Wouter Van Haver het scenario. De film komt op 15 oktober 2021 in de Vlaamse filmzalen en wordt verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD).

Wim De Witte c Bas Bogaerts
"Het viel ons op dat agressie en geweld een terugkerend thema is in een aantal van de festivalfilms (onder meer in onze openingsfilm 'La Civil'). Vanuit Film Fest Gent steunen we elk jaar traditiegetrouw een goed doel, vertrekkende vanuit de thematiek van onze films. Toen ik hoorde dat Ismaïl Abdoul - op wiens leven deze 'Cool Adboul' is gebaseerd - samenwerkt met de vzw Touché, viel alles mooi samen. Het doel van de vzw om agressie bij gedetineerden, en bij uitbreiding in de hele maatschappij, onder handen te nemen, willen we graag mee uitdragen en ondersteunen. Doe jezelf een plezier en luister naar de 'Zwijgen is geen optie'-aflevering met Touché-bezielster Marjan Gryson en je zal begrijpen waarom!”
Wim De Witte Programmadirecteur

Touché: van vuistkracht tot veerkracht

Touché is een Gentse organisatie die de wereld positief agressief wil maken. Iedereen met een vraag rond zijn of haar kwaadheid en agressie is welkom. Met oplossingsgerichte begeleiding, vormingen, workshops, bokssessies, verstillingsactiviteiten en campagnes gaat Touché aan de slag met mensen om samen hun kwaadheid om te zetten in positieve kracht. Ze benutten de brandstof van kwaadheid om dingen gedaan, veranderd en verbeterd te krijgen.

Praktisch gaat het zo in zijn werk: mensen kunnen bij aankoop van een online ticket bepalen om iets extra te betalen. Het geld wordt ingezameld voor de vzw Touché, die ernaar streeft dat geld nooit een obstakel is om deel te nemen aan diens activiteiten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?