10 21 okt. '23

Catherine Deneuve op de rode loper van het Filmfestival Gent

01 okt. 2010

De 37e editie van het Filmfestival Gent moet nog van start gaan, maar belooft nu al gedenkwaardig te worden. De lange lijst van internationale gasten wordt vandaag immers aangevuld met niemand minder dan Catherine Deneuve. Ze komt op 16 oktober in het gezelschap van Jérémie Renier en François Ozon diens nieuwe film Potiche voorstellen aan het grote publiek. Het is na 8 Femmes haar tweede samenwerking met de wonderboy van de hedendaagse Franse cinema. De film gooide afgelopen maand al hoge ogen op het filmfestival in Venetië en beleeft in Gent zijn Benelux première.

Catherine Deneuve is de belichaming van dé Franse actrice, of sterker nog van dé Franse vrouw. In de jaren '80 stond ze zelfs model voor een portret van de legendarische revolutieleidster Marianne, een hele eer gezien de chauvinistische aard van het Franse beestje. Deneuve is een (mode-)icoon en een diva, maar vooral een briljante actrice. De kroniek van een aangekondigd succes, want ze komt uit een acteursnest en was dus in de wieg gelegd om het witte doek te sieren. In 1963 kreeg Deneuve haar eerste grote filmrol te pakken in Le Vice et La Vertu van Roger Vadim. Nadien werd ze gecast in de muzikale komedies Les Parapluies de Cherbourg (1964) en Les Demoiselles de Rochefort (1967) van Jacques Demy, die haar meteen tot ster bombardeerden. Erna schitterde ze in films van cultregisseurs Luis Bunuel (Belle de Jour), Roman Polanski (Repulsion), Jean-Paul Rappeneau (Le Sauvage) en François Truffaut (Le Dernier Métro), die haar een eerste césar opleverde. Na een toch al succesrijke carrière, sloeg ze een andere weg in en vond ze zichzelf als actrice opnieuw uit in films als Indochine (1992) van Régis Wargnier en naast Björk in Dancer in The Dark (2000) van Lars Von Trier. De voorbije 50 jaar ging er vrijwel geen jaar voorbij waarin Deneuve niet in een film meespeelde en in totaal heeft ze er meer dan 100 op de teller staan. Het maakt haar tot een van de meest productieve Franse actrices ooit. Catherine Deneuve beïnvloedde een hele generatie regisseurs en actrices en was ook de muze van mode-icoon Yves Saint Laurent. Bovendien leende ze haar stem aan het duet 'Dieu est un fumeur de havane' dat ze met enfant terrible Serge Gainsbourg opnam. François Ozon is duidelijk ook fan want hij heeft haar na 8 Femmes nu ook gecast voor zijn laatste film Potiche die in België werd opgenomen. Daarin speelt ze een grillige erfgename die verplicht wordt haar man (Fabrice Luchini) te vervangen aan het hoofd van een paraplufabriek nadat die een hartaanval kreeg, samen met de hulp van haar oude communistische geliefde (Gérard Depardieu, die al voor de zevende keer naast Catherine Deneuve in een film te zien is). Op de affiche staan ook nog Karin Viard, Ludivine Sagnier, Judith Godrèche en Jérémie Renier. Potiche is tijdens het festival te zien op 16/10 om 20u15 in Kinepolis zaal 2, op 19/10 om 14u30 in Kinepolis zaal 1 en op 21/10 om 10u in Kinepolis zaal 1. Potiche wordt verdeeld door Cinéart en speelt vanaf 10 november in de bioscoop. 37e Filmfestival Gent 12 tot 23 oktober 2010 Het volledige programma en meer informatie vindt u op www.filmfestival.be of in onze gratis programmabrochure Knack Focus Special. Voor meer informatie: Tom Heirbaut, press@filmfestival.be, 09/242.80.79

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.