Burgemeester Termont wil audiovisueel beleid integreren
15 okt 2011
Met zoveel spelers uit de audiovisuele sector, producenten, verdelers, postproductiebedrijven, het Gentse Film Office, het Filmfestival Gent, is er nood aan een geïntegreerd audiovisueel beleid in de Arteveldestad, zei burgemeester Daniël Termont en hij beloofde er meteen samen met alle actoren ook werk van te maken. De Waalse Krook waar het gedigitaliseerd Vlaams audiovisueel archief zal worden ondergebracht kan daarbij een rol spelen.
Een en ander was het besluit van een op het filmfestival gehouden debat over "De rol van de lokale overheid in de filmindustrie". Het kwam er op verzoek van burgemeester Termont maar werd eerst opengetrokken naar de rol van Location Flanders dat de stedelijke filmbureau's van Gent, Brugge, Antwerpen en Oostende groepeert en geïnteresseerde Belgische en buitenlandse producenten wegwijs maakt in Vlaanderen.
Of filmverhalen dan lokaal gebonden zijn, vroeg moderator en artistiek directeur Patrick Duynslaegher zich af. Waarop Annemie Degryse antwoordde dat er verhalen zijn die je op een bepaalde plek moet draaien. Zo speelt de Gentse haven een bijzondere rol in Offline van Peter Monsaert. De sfeer die daar heerst vind je niet terug in pakweg de haven van Oostende, voegde producente Annemie Degryse er aan toe.
Iedereen was het er over eens dat Gent op een goudmijn zit qua audiovisuele media zowel op het technische en het innovatieve vlak als op het gebied van onderwijs. Een ideale "cluster" om op voort te bouwen, beweerde VAF-intendant Pierre Drouot. Zo beklemtonen we volgens Raoul Servais nog te weinig dat de Gentse animatiefilmschool de eerste in Europa was en dat we hier met Joseph Plateau de uitvinder van de animatiefilm in huis hebben.
Burgemeester Termont gaf toe dat al dat audiovisuele als tentakels over de stad verspreid zit en dat er dringend nood is aan een gemeenschappelijke output. Daarbij verwees hij uitdrukkelijk naar het centrum voor nieuwe media dat op de Waalse Krook wordt gebouwd. Dat moet de motor worden van een geïntegreerd lokaal audiovisueel beleid. Hij vermeldde ook dat het eerste "meldpunt" voor de film er al in 1999 was en wees op de niet te overschatten return die reeksen als Flikken en recentelijk Code 37 met zich bracht voor de stad. De aanwezigen kregen tussen zijn enthousiasmerend betoog door nog wat scenario advies. Laat het verhaal van de diefstal van de rechtvaardige rechters niet ontglippen, zorg ervoor dat jullie Hollywood voor zijn, maande de burgemeester zijn toehoorders aan. Waarop zij terugdachten aan de inleiding waarin Daniël Termont beweerde dat "hij graag heeft dat ze in zijn zakken zitten voor het aanmoedigen en stimuleren van nieuwe filmproducties". Boodschap begrepen, zei een aanwezige nadien.