09 20 okt. '24

Bergman expo is een masterclass

14 okt. 2011
Onder massale belangstelling van pers, overheden en genodigden ging donderdagavond de Ingmar Bergman tentoonstelling "Over waarheid en leugen" open. Het is een masterclass in film maken, vertelde ons curator Kristina Jaspers en daarom mogen ook jongeren deze tentoonstelling niet missen. Op de tentoonstelling wordt aan de hand van scenario's, notities van Bergman, kostuums uit zijn films, werkopnamen, interviews een beeld opgehangen van de werkwijze van de Zweedse cineast der cineasten. Dankzij de boeiende tentoonstelling krijg je een inzicht in het tot stand komen van een film. Zoiets moet jongeren aanspreken.
Het oeuvre van Ingmar Bergman mag dan al van de vorige eeuw dateren, zijn thematiek, de confrontatie met het eigen ik, de bezinning van de rol van de kunstenaar in de maatschappij, is van alle tijden. "Ingmar Bergman was een meester in het ontleden van relaties en van de grote levensvragen. Of het nu over geloof, het bestaan van God, de liefde, de relatie tussen man een vrouw ging, steeds stond Ingmar Bergman daarbij op het voorplan. Die thema's hebben niets van hun impact verloren", zegt Kristina Jaspers verder. Bergman is van alle tijden. En ze verwijst in dat verband naar bewonderaars als Michael Haneke of Woody Allen die de stijlvastheid van Bergman waarderen. "Blijf jezelf trouw" is een van de levenslessen die Haneke volgens Kristina Jaspers bij Bergman opstak, en die hij ook via Bergman wil doorgeven aan nieuwe generaties filmmakers. Volgens curator Jansen kan je op de tentoonstelling onder meer ook concreet zien hoe Bergman droomsequenties verfilmde en vaststellen hoe hij daarin evolueerde. Soms was er een band met de realiteit, in andere gevallen niet. In het Caermersklooster krijg je dus audiovisuele filmles. Honderden foto's, vele expressieve kostuums, notities, regieaanwijzingen en talloze interviewfragmenten roepen de leefwereld op van grootmeester Ingmar Bergman. Zelfs in de kleuren ontdek je diens evolutie. Het spectrum gaat, ook in het verduisterd Caermersklooster van grijs naar rood. Volgens Bergman is rood de kleur van de ziel en ze wordt inderdaad schitterend aangewend in zijn meesterlijke Geschreeuw en gefluister. De grootste verdienste van de tentoonstelling bestaat erin dat ze Ingmar Bergman opnieuw levend maakt. Een man die de leugen en de fantasie gebruikte om in een streng Lutheraanse culturele omgeving als kunstenaar aan bod te komen. En daarmee een stempel drukte op de filmkunst. En hij is heus meer dan de man die Het zevende zegel draaide. Vergewis je er zelf van en ontdek hoe modern en intellectueel uitdagend hij is. Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, Vrouwebroersstraat 6, 9000 Gent. Tot 15 januari 2012. Open van 10 u. tot 17 u. Gesloten op maandag. www.caermersklooster.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?