09 20 okt. '24
697136f1 aac2 4ed8 a5a3 1b7765b08826

Daniel Schmid

Violanta

Editie 1980
95' - 1977 - Mysterie, Fantasy, Drama - Taal: Italiaans
Regisseur: Daniel Schmid Componist: Peer Raben Met: Lucia Bosè, Maria Schneider, Lou Castel
Daniel Schmid vormt met Fassbinder en Schroeter een driemanschap tegen wil en dank, hoe verschillend van aard hun films ook mogen zijn. In 1972 debuteerde hij met "Heute Nacht oder nie" die de grote prijs van de Filmweek Mannheim won. Daarop volgend "La Paloma" en "Schatten der Engel". "Violanta" ontstond als een scenariowedstrijd van de Zwitserse televisie, gebaseerd op een werk uit de epische Zwitserse literatuur. Uit de ruim honderd inzendingen konden slechts drie worden gefilms, Schmid's bijdrage "Violenta" was de filmversie van de novelle "Die Richterin" door Conrad Ferdinand Meyer. Tussen schrijven en bekroning lagen echter drie jaren, waarin Daniel Schmid veranderd was, waardoor hij anders tegenover het gegeven stond. Na enige tijd zag hij het project door nieuwe ogen en kon hij met enthousiasme aan de verfilming beginnen - voor het eerst geheel op lokatie, Het was de vallei waar Schmid was geboren en opgegroeid; zijn grootvader stierf toen hij drie, zijn vader toen hij vijf jaar was - hij werd opgevoed door zijn moeder en grootmoeder, een "matriarchaat" dat men ook in "Violanta" vindt.

Donno Violanta Is de rechter en regeerder van de vallei, waar nu rust heerst, maar waar vele moorden hebben plaats gehad. Violanta's broer Fortunat is vermoord, haar minnaar Adriaan, de vader van haar dochter Laura, werd door haar vader vermoord, zij zelf vergiftigde haar man Simon. Simon's zoon Silver, de halfbroer van Laura, heeft de vallei verlaten toen zijn vader zijn echtgenote, Silver's moeder, verliet om Violanta te trouwen - Silver’s moeder werd krankzinnig. Dat zijn de mysteries van de alpendroom. Laura, de dochter van de rechter, Donna Violanta, zal gaan trouwen met David. De bewoners van de vallei treffen de voorbereidingen. Silver Travers, Laura's halfbroer, keert terug; hij zat Laura begeleiden naar haar ontmoeting met David, maar zij raken de weg kwijt. Silver en Laura verliezen zich In visioenen. Ook Violanta wordt bezocht door mensen uit haar verleden, haar man Simon die haar heeft gewonnen bij een dobbelspel van haar broer Fortunat, en haar minnaar Adriaan die in haar armen sterft. Werkelijkheid, het verleden en visioenen mengen zich. Lauro en Silver komen uit de bergen terug; zij ontdekken dat zij niet dezelfde vader hebben, omdat Violanta al in verwachting was toen zij met Simon trouwde. Ook de buurvrouw Alma is geobsedeerd door het verleden en confronteert Violanta met een waarheid die haarzelf gek maakt - zij hangt zich op de dag van de bruiloft op. Donna Violanta doet alsof er niets aan de hand is en houdt zich bezig met huwelijk en feest. Tijdens het banket drinkt zij een glas vergiftigde wijn en sterft. Haar ogen blijven open en de gasten hebben niet in de gaten dat de rechter gestorven is. De dichterlijke visioenen van Meyer werden voor de film vertaald door Schmid, met behoud van de mengeling tussen droom en werkelijkheid, verleden en nachtmerrie, nu en toen, zijn en schijn.

Image gallery

D82fc11f 6c8d 44e2 8532 ef157741f8dd
697136f1 aac2 4ed8 a5a3 1b7765b08826
D023c624 dcda 4ecc 967e 8f8af4ff0679

Generiek

Regisseur

Daniel Schmid

Componist

Peer Raben

Met

Lucia Bosè, Maria Schneider, Lou Castel

Scenario

Daniel Schmid, Wolf Wondratschek

Cinematograaf

Renato Berta

Monteur

Ila von Hasperg

Producent

Jordan Bojilov, Daniel Carillo, Eric Franck, Peter-Christian Fueter

Meer informatie

Taal

Italiaans

Productielanden

Zwitserland, Frankrijk

Scenario gebaseerd op

"Die Richterin" (Conrad Ferdinand Meyer)

Jaar

1977

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?