09 20 okt. '24
035b5b07 7300 4b63 b4c8 1eaf421acaa4

Gleb Panfilov

Tema (The Theme)

Editie 1987
99' - 1979 - Drama, Komedie, Romantisch - Taal: Russisch
Regisseur: Gleb Panfilov Componist: Anatoli Panfilov, Vadim Bibergan Met: Mikhail Ulyanov, Inna Churikova, Evgeniy Vesnik
Panfilov tekent in deze film de midleven­crisis van een gevierde, door de jaren heen persoonlijk en creatief steeds tammer geworden, toneelschrijver, tegen de achtergrond van de (poging tot) emigratie naar Israel van een jongere collega. De beide mannen ontmoeten elkaar nauwe­lijks . Schakel is de fascinatie van de ou­dere schrijver voor de vriendin van de emigrant in spe . Als de eerste zich in een lamlendige bui stiekem toegang heeft ver­schaft tot haar huis, luistert hij nood­gedwongen het hartverscheurend afscheid van hen beiden af. De jonge schrijver houdt van de vrouw maar blijft doof voor haar smeekbeden, omdat hij geen afstand wil doen van zijn artistieke integriteit. «Liever sterf ik in Israel van heimwee, dan hier van haar», barst hij uit. Die pathetische woorden brengen de gearri­veerde, naast de koelkast verstopte, to­neelschrijver, in staat van woedende ver­twijfeling . Hij voelt zich artistiek ge­sproken een lafaard. Let wel, Panfilov is niet ongenuanceerd . De emigrant is voor hem geen held en evenmin maakt hij van de vertwijfelde schrijver de sukkel waar die zichzelf voor houdt.Daarnaast bespot Panfilov in Tema de pseudo-kennis van ambtenaren en hun desondanks machtige posities. De schrijver, op jacht naar rust en inspiratie op het besneeuwde platteland, ontmoet een politieagent die, allerlei feitjes debi­terend over literatuur en toneelkunst, pijnlijk nauwkeurig de regel opvolgt. Bij hem valt er niets te «ritselen», niet omdat hij daar principiële bezwaren tegen heeft, maar omdat hij er te saai voor is. Hij geeft de schrijver, na hem zijn waardering te hebben opgedrongen en hem een ge­signeerd exemplaar van een van zijn wer­ken te hebben afgetroggeld, onbarmhartig de bekeuring die hem formeel toekomt en betreurt vervolgens niet begrijpend de zwakke zenuwen van « deze mensen die toch alles voor elkaar hebben». De acteurs spelen zonder uitzondering, tot in de kleinste bijrollen toe, prachtig, vooral Michaïl Oeljanov als de gedesillusioneerde middelbare schrijver en Inna Tsjoerikova als de mooie jonge vrouw die zijn obsessie wordt. (H.B.in NRC)

Image gallery

B84d2e13 fab5 4a97 bcc7 2ba28e4d3e5f
035b5b07 7300 4b63 b4c8 1eaf421acaa4

Generiek

Regisseur

Gleb Panfilov

Componist

Anatoli Panfilov, Vadim Bibergan

Met

Mikhail Ulyanov, Inna Churikova, Evgeniy Vesnik

Scenario

Gleb Panfilov, Aleksandr Chervinsky

Cinematograaf

Leonid Kalashnikov

Monteur

Polina Skachkova

Meer informatie

Taal

Russisch

Productielanden

Sovjet Unie

Scenario gebaseerd op

"Poems"(Aleksandr Baldenkov)

Jaar

1979

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?