09 20 okt. '24
Cf4d2b93 953f 4cf6 ac28 703f58648fb2

Jim Jarmusch

Stranger Than Paradise

Editie 1990
89' - 1984 - Drama, Komedie - Taal: Hongaars, Italiaans, Engels
Regisseur: Jim Jarmusch Componist: John Lurie Met: John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson

Het is op een quasi-autobiografische realiteit dat de film zich baseert. Zo is er Willie, die zich Amerikaan voelt in een wereld die hem nochtans ontsnapt en die hij als een vreemdeling doorkruist. De zoektocht van Jarmusch is opgebouwd rond het personage van Eva, het Hon­gaarse meisje dat de sombere oevers van de Donau verlaten heeft om op haar beurt van de Nieuwe Wereld te genieten. Van zodra ze in New York aankomt moet ze zich aanpassen aan de levenswijze van de middelmatige Amerikaan. Ze aanvaardt, maar dan volgt de teleur­stelling.

Een jaar later heeft Eva haar Amerikaanse droom opgebruikt. Ze heeft zich helemaal aangepast, in die mate zelfs dat ze samen met haar neef Willie de spot drijft met de oude tante, die door haar hardnekkige wil om Hongaars te blijven praten, onbewust de laatste restanten van haar oorspronkelijke, verre, bijna vergeten cultuur met zich mee sleept. Eindelijk In Florida begint en eindigt de vakantie van het trio langs een autoweg in een motelkamer, langs een grijze zee, zonder zon. Rond deze drie antihelden bouwt Jarmusch een soort modern gedicht, ontdaan van nostalgie maar badend in soberheid. Een gedicht dat uitdrukking geeft aan de weerzin, aan de nutteloosheid en de verveling van een wereld waar het onbekende net hetzelfde is als het bekende. (André Ceuterick)

Image gallery

3c88dffe 3b85 4896 b8f7 d315ee80dad5
Cf4d2b93 953f 4cf6 ac28 703f58648fb2

Generiek

Regisseur

Jim Jarmusch

Componist

John Lurie

Met

John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson

Scenario

Jim Jarmusch, John Lurie

Cinematograaf

Tom DiCillo

Monteur

Melody London

Producent

Otto Grokenberger

Meer informatie

Taal

Hongaars, Italiaans, Engels

Productielanden

West-Duitsland

Jaar

1984

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?