08 19 okt. '24
995c1ed7 7602 48c7 85c9 708adfdb38f2

Paul Humfress, Derek Jarman

Sebastiane

Editie 1988
86' - 1976 - Drama, Romantisch - Taal: Latijn
Regisseur: Paul Humfress, Derek Jarman Componist: Brian Eno Met: Leonardo Treviglio, Barney James, Neil Kennedy

Historisch gezien was Sebastiaan een Praetorische Wacht in het paleis van Keizer Diocletianus die in 304 n .C. door zijn medesoldaten als martelaar tijdens de grote christenvervolging in Rome gedood werd. Zeer snel al kreeg hij een plaats tussen de katholieke heiligen. Hij zou doorheen de geschiedenis van de Westerse kunst steeds opnieuw terugkeren. De Renaissanceschilders b.v. zagen in zijn figuur het ideale voorwerp van hun obsessie voor het mannelijk naakt. Ook tijdens de periode van het symbolisme zou Sebastiaan een populair onderwerp vormen - denken we maar aan Debussy's Martyre de St.Sebastien.

De film van Derek Jarman - in het Latijn gesproken nota bene - heeft minder te maken met de historische figuur. Jarman ziet in hem veeleer een homoseksuele ikoon. Het verhaal volgt evenwel de grote historische lijnen: keizer Diocletianus, die vrij tolerant had gestaan tegenover de christenen, verandert van opvatting na een reeks ongeregeldheden met christenen in Rome. Hij lanceert een grootscheepse campagne tegen hen en de christenen worden in groten getale vervolgd. Diocletianus besluit ook in zijn eigen paleis maatregelen te treffen: hij verplicht iedereen offers te brengen aan de oude goden.
Het is de twintigste verjaardag van zijn bewind en er is dan ook groot feest in het paleis. De geboorte van de Zon wordt gevierd met een vruchtbaarheidsritus uitgevoerd door een troep dansers. Wanneer de avond een hoogtepunt bereikt beschuldigt Diocletianus een jonge page ervan christen te zijn. Hij beveelt dat de jongeman gedood wordt. Sebastiaan, kapitein van de paleiswacht en een van de lievelingen van de keizer, protesteert. Diocletianus keert zich dan tegen hem en beschuldigt hem van christelijke sympathieën. Prompt wordt hij gedegradeerd en naar een verre uithoek van het rijk verbannen. Sebastiaan keert zich steeds meer van zijn medesoldaten af en wordt het voorwerp van verachting, vooral door zijn dubbelzinnige vriendschap met Severus - een nogal masochistische relatie. Dat leidt uiteindelijk tot zijn dood.

Deze film was een van de hoogtepunten van 1977. Op het L'Age d'Or festival in Brussel was hij weken tevoren uitverkocht. Een cultfilm rond homofilie, mythe, esthetiek, lijden en dood. Thans is hij nog éénmaal in Gent te zien. (wp)

Image gallery

Aa6a72cc c343 4a93 b0c9 953176effda2
995c1ed7 7602 48c7 85c9 708adfdb38f2

Generiek

Regisseur

Paul Humfress, Derek Jarman

Componist

Brian Eno

Met

Leonardo Treviglio, Barney James, Neil Kennedy

Scenario

Paul Humfress, Derek Jarman

Cinematograaf

Peter Middleton

Monteur

Paul Humfress

Producent

James Whaley, Howard Malin

Meer informatie

Taal

Latijn

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Jaar

1976

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?