29d16e21 2b91 4264 9839 5ba3121be319

Nikita Mikhalkov

Oci ciornie (Les yeux noirs)

Regisseur Nikita Mikhalkov Componist Francis Lai Met Marcello Mastroianni, Silvana Mangano, Marthe Keller
Editie 1987
118' - 1987 - Drama, Komedie, Romantisch - Taal: Russisch, Italiaans, Frans

Wie van het werk van Anton Pavlovitsj Tjechov houdt, met zijn onvergetelijke verhalen over de laat - 19e Eeuwse, te­loorgaande Russische landadel, zijn fi­guren die dood gaan aan verveling en overbodigheid, zijn kleine mensen, naar wie zijn sympathie uitgaat, en de hart­veroverende mooie vrouwen die zuchten onder gebrek aan liefdesleven, die zal met Otsji Tsjornie (Zwarte Ogen) een onver­getelijke filmavond meemaken. Want zonder overdrijving: deze film is veruit de mooiste Tsjechov-verfilming die werd gemaakt en hij was een van de allermooi­ste films van het voorbije festival van Cannes , die voor mijn part de Gouden Palm had moeten krijgen.

Nikita Michalkov is met deze film ove­rigens niet aan zijn proefstuk toe Wie herinnert zich niet Onvoltooid stuk voor Pianola (naar Tsjechovs «Platonov»), Oblomov (naar Gontsjarov) en De slaaf van de liefde.

In Otsji Tsjornie werden vier verhalen van Tsjechov uiterst vakkundig in één scenario verwerkt: om te beginnen het bekende « De dame met het hondje », vervolgens « De verjaardag», «De medaille» en «Een echtgenote». Romano, een Italiaan, vertelt zijn leven aan een Russische passagier op een pa­ketboot. Het blijkt dat hij getrouwd was met een rijke bankiersdochter, maar dat haar familie hem scheef bekeek omdat hij een parvenu is. Zijn huwelijksleven ver­loopt kleurloos. Van bankzaken kent hij niets: een overbodig mens dus. Dus fla­neert hij veel en bezoekt hij kuuroorden. Op zo een sjiek kuuroord wordt hij ho­peloos verliefd op een Russische (met hondje). Na afloop van het verblijf gaat hij naar Rusland om haar op te zoeken. Onder voorwendsel fabrikant in industrieel glas te zijn geraakt hij tot in Sint­Petersburg, waar hij haar toevallig vindt ... Een melancholische, heel Russische film, die in alle opzichten de geest van Tsjechov en de fijne vingertoets van Michalkov uit­straalt, ondanks de onvergetelijke vertol­king van Marcella Mastroianni. Mas­troianni verovert zich, met deze Romano­figuur - definitief en onbetwistbaar, een plaats bij de allergrootste acteurs die ooit op het witte doek te zien waren. (wp)

Image gallery

1c9537ac b5d9 4144 81e5 19ff73f8a398
29d16e21 2b91 4264 9839 5ba3121be319

Generiek

Regisseur

Nikita Mikhalkov

Componist

Francis Lai

Met

Marcello Mastroianni, Silvana Mangano, Marthe Keller

Scenario

Nikita Mikhalkov, Aleksandr Adabashyan, Suso Cecchi D'Amico

Cinematograaf

Franco Di Giacomo

Monteur

Enzo Meniconi

Producent

Carlo Cucchi, Silvia D'Amico Bendicò

Meer informatie

Taal

Russisch, Italiaans, Frans

Productielanden

Italië, Sovjet Unie

Scenario gebaseerd op

"Short stories" (Anton P. Chechov)

Jaar

1987