08 19 okt. '24
A0d7865d 4e9d 4688 bdd0 e1b99b7037fe

Robina Rose

Jigsaw

Editie 1981
- 1980 - -
Regisseur: Robina Rose
ROBINA ROSE
Studeerde film aan de "Royal College of Art". In '77 draaide zij haar eerste film BIRTH RITES, in '80 JIGSAW Haar nieuwste film wordt op het London Film Festival '81 vertoond.

JIGSAW is een film over autisme. Autisme (van het griekse autos = zelf) is een mentale aktiviteit welke gekontroleerd wordt door de wensen van het individu in kontrast tot werkelijkheidsdenken = gekontroleerd door de voorwaarden opgelegd door de werkelijke natuur van zaken en gebeurtenissen. Min of meer gelijkwaardig aan "wishful thinking" of fantasie (definitie aangehaald door Robina Rose). "Gedurende een lange periode heb ik beelden van zenuwinzinkingen in de stad geregistreerd (mensen in bussen, in de metro, op straat... tegen zichzelf pratend, roepend, spelend met hun vingers, zonder reden lachend etc... aan het randje van een ineenstorting). Vele van deze gedragspatronen vond ik terug zowel in antropologische geschriften over godsdienstrites als in de literatuur over autisme.

Kommunikatiestoornissen zijn een belangrijk kenmerk van autisme - de film gaat evenveel over waarnemingen en zijn eigen vorm als film, als “over autisme”. De film is opgenomen in het begin in kleur... overgaand in zwart-wit als we (de kineast en de toeschouwer) binnengaan in de waarneembare belangstellingspunten/obsessies van het autistisch kind... met nadruk op de klank in plaats van de taal. Onze aandacht wordt gevestigd op het beluisteren in verschillende patronen en teksturen van "atmosfeer" (bv. de klanken van het piepen van een schommel). Op het einde van de film zijn de kinderen verdwenen en wij worden ondergedompeld in de abstraktie van hun/onze toestand. We "worden autistisch" meer dan "autisme waarnemen". We herkennen ons zelf in plaats van ons terug te trekken in het voyeurisme."
(Robina Rose)

Image gallery

A0d7865d 4e9d 4688 bdd0 e1b99b7037fe

Generiek

Regisseur

Robina Rose

Meer informatie

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Jaar

1980

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?