09 20 okt. '24
B561bad7 0759 4f8e a574 5a1aa15ffa64

Arnaldo Jabor

Eu Te Amo (I Love You)

Editie 1983
110' - 1981 - Drama - Taal: Portugees
Regisseur: Arnaldo Jabor Componist: César Camargo Mariano Met: Sônia Braga, Paulo César Peréio, Vera Fischer
ARNALDO JABOR
De naam Arnaldo Jabor breekt voor het eerst door met het internationaal sukses van 1972: TODA NUDEZ SERA CASTIGADA wat "alle naaktheid zal gestraft worden" betekent. Daarna maakte hij onder meer ook nog O CASEMENTO maar het vooral deze film die dankzij Sonia Braga, Arnaldo Jabor tot een van de populairste kineasten van zijn land maakt.

Eu te Amo
Het is onmogelijk over EU TE AMO te spreken zonder iets apart te zeggen over de hoofdaktrice van de film Sonia Braga. Het uitbrengen van deze film heeft namelijk een ware massabeweging veroorzaakt en het sukses van de film en de aktrice was groter dan bijvoorbeeld dat van EMMANUELLE - Sylvia Kristel. Het is dus helemaal niet overdreven te stellen dat Sonia Braga op dit moment het sexsymbool is van Brazilië.

Het verhaal van EU TE AMO is een melodrama in de beste traditie van het woord. Een rijke industrieel gaat bankroet en trekt zich met wat hij nog over heeft van zijn fortuin terug. Zijn minnares laat hem ook in de steek, maar om troost te vinden zoekt hij opnieuw kontakt met een meisje die hij voor prostituee houdt. Zij laat hem geloven dat het zo is maar in werkelijkheid zoekt ze ook troost voor een vergane liefde. Zonder het te beseffen, en zonder het ook te willen weten vormen beiden feitelijk een nieuw koppel. Maar elk blijft verankerd in zijn relatie met de vroegere partner. Tot wanneer er een eind komt aan het kat en muisspelletje en ze elkaar beginnen verwijten naar het hoofd te slingeren. Paulo wil echter niet meer herbeginnen en maakt zich uit de voeten, het meisje een behoorlijke som geld als loon achterlatend. Dezelfde avond ligt ze echter opnieuw in zijn bed... Nu gaan ze beginnen praten en aanvaarden dat ze feitelijk smoorverliefd zijn op elkaar. Deze ontdekking ontlaadt alle driften en er volgt natuurlijk een vrijpartij van jewelste.

EU TE AMO is inhoudelijk natuurlijk een typische konsumptiefilm maar daar zit maar gedeeltelijk de reden van zijn sukses in, onafgezien van het feit dat Sonia Braga op dit ogenblik een van de grote vedetten is in Zuid-Amerika. Naar Zuid-Amerikaanse normen is EU TE AMO aldaar een van de meest gesofistikeerde films ooit gemaakt. De film speelt zich af aan de lagune Rodrigo de Freitas, dat zo wat doorgaat als het luxestrand van Zuid-Amerika. Wanneer het binnenopnamen zijn, zitten we in het appartement van Paulo dat niet alleen ultramodern is maar ook hypergesofistikeerd en extravagant. De fotografie en de montage zijn met een verzorgdheid verwezenlijkt dat de vergelijking kan doorstaan met de kommerciële films uit de rijke landen. In dit opzicht is EU TE AMO dan ook een van de meest ambitieuze films die duidelijk mikt op de westerse markten. Dat alles gesitueerd is met "the brazilian boom" als achtergrond is dan ook geen toeval, want EU TE AMO zelf is een van de meest schitterende produkten van die "boom", wat de makers niet belet heeft dit fenomeen ook met de humoristische bril van de zelfspot te bekijken.

Image gallery

24f8ee35 8990 4462 b560 d7f33f7e59f1
B561bad7 0759 4f8e a574 5a1aa15ffa64

Generiek

Regisseur

Arnaldo Jabor

Componist

César Camargo Mariano

Met

Sônia Braga, Paulo César Peréio, Vera Fischer

Scenario

Arnaldo Jabor

Cinematograaf

Cezar Elias, José Tadeu Ribeiro, Murilo Salles

Monteur

Mair Tavares

Producent

Walter Clark

Meer informatie

Taal

Portugees

Productielanden

Brazilië

Jaar

1981

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?