09 20 okt. '24
B99d2d6b 54ba 4006 a59c 46024134647c

David Lynch

Eraserhead (Eraserhead)

Editie 1980
89' - 1977 - Fantasy, Horror - Taal: Engels
Regisseur: David Lynch Componist: David Lynch Met: Jack Nance, Charlotte Stewart, Allen Joseph
Toen "Eraserhead" begin '78 vertoond werd, las je zaken als "la séquence la plus répugnante de l'histoire du cinéma, "this film is a true rarity: an original work that seemingly has no antecedents in the genre", "un affreux cauchemar qui continue à obséder bien après la projection", 'is not for the squeamish”, "scenes who are particularly hard for some parents to stomach”, "Ie point culminant de la jouissance morbide". De kijker is verwittigd. Maar is 'Eraserhead ' wel die afschuwelijke, afstotende prent? Eigenlijk niet, want de film is zo niet bedoeld: hij kan zó gezien worden. En omdat David Lynch zijn film zelf het best kan definiëren, laten we hem aan het woord: "Een droom van sombere en verontrustende zaken. De hele film is een soort stroming in het onderbewustzijn. Het wriemelt daarin rond, en de impakt hangt af van de individuele kijker. Voor mij betekent de film werkelijk iets, maar daar wil ik niet over praten. Het betekent andere dingen voor andere mensen, en dat is geweldig. Iedereen moet op zijn eigen manier een betekenis in de film vinden. Als je naar een mysteriefilm gaat kijken en op het einde wordt alles uitgelegd - voor mij is dat een grote teleurstelling. In een mysterie gebeurt het dat je halverwege ineens allerlei mogelijkheden ziet opengaan. Je kan dan enorm veel eigen konklusie, trekken. In "Eraserhead" zijn er een heleboel openingen, en vandaar kan je verder gaan… Het zijn een soort regels, die je kunt volgen om het gevoel open te houden. Het is meer een gedicht, abstrakt, alhoewel er een verhaal is. Het is een ervaring.”

In tegenstelling tot andere films die een droom beschrijven of droomsekwenties bevatten, geeft “Eraserhead” werkelijk de droomtoestand weer in al zijn nachtmerrieachtige mogelijkheden er onmogelijkheden. Dit effekt wordt niet bereikt door het tonen van iemand die gaat slapen en/of wakker wordt (alhoewel er dromen in de film zijn). De film zelf is de droom, de nachtmerrie. De maker van de film (produktie, regie, scenario, dekor, montage) is David Lynch, een dertig-jarige Amerikaan met een achtergrond van surrealistisch schilder. De film is uiterst persoonlijk, en omdat er geen beperking van buitenuit was om druk uit te oefenen, is "Eraserhead" een sterk gekontroleerde film. Het duurde twee jaar om hem af te maken Deze duur en aandacht hebben duidelijk resultaat. De kadrage, de wit-zwart tonaliteiten, de montage, het langzame ritme, verraden de inspanning van een kunstenaar die zijn kunstwerk kreëert.

Image gallery

B99d2d6b 54ba 4006 a59c 46024134647c
Bee9750b c852 4fbe 94fa 46d669aa3c86

Generiek

Regisseur

David Lynch

Componist

David Lynch

Met

Jack Nance, Charlotte Stewart, Allen Joseph

Scenario

David Lynch

Cinematograaf

Herbert Cardwell, Frederick Elmes

Monteur

David Lynch

Producent

David Lynch

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1977

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?