99d0b2da c411 4623 96de 5c1ff578597a

Søren Kragh-Jacobsen

Emma's Shadow (Skuggen af emma)

Regisseur Søren Kragh-Jacobsen Componist Thomas Lindahl Met Line Kruse, Börje Ahlstedt, Erik Wedersøe
Editie 1988
93' - 1988 - Drama, Komedie - Taal: Deens

Iedereen kent het gevoel te willen weglopen en weg te blijven. Eens je dan weg bent verbeeld je je dat je familie beseft hoe ongevoelig ze geweest is. De ironie is echter dat je, als je twee uren wegloopt en nadien terugkomt, gestraft wordt, maar als je voor een lange tijd weggaat, dàn word je bij je terugkeer om de hals gevallen en gekust. Een vreemd dilemma, maar bekend bij alle kinderen. Dat is Emma’s motivatie en het verhaal van deze film. Emma is een twaalfjarig meisje uit een heel rijke familie. Zij is erg eenzaam en brengt het grootste deel van haar tijd door bij het huispersoneel. We schrijven 1932 in Copenhagen en Charles Lindbergh is in Denemarken even populair als in Amerika. Ik ben erg gefascineerd door de figuur van Lindbergh, die dappere durver die in zijn eentje over de Atlantische Oceaan vloog en wiens zoon enkele jaren later gekidnapt werd en vermoord. In mijn film is het een knipsel uit de krant dat Emma op het idee brengt zich te laten kidnappen. De tijdssfeer van deze film is belangrijk en hij geeft mij de mogelijkheid om de schrille contrasten tussen de sociale klassen uit te tekenen. Het klassensysteem was in die tijd nog scherp afgelijnd en ik heb dit onderscheid vooral door middel van belichting benadrukt. De 'upper class' wereld is licht en helder, terwijl de 'lower classes ' in donker, mismoedig licht getoond worden. Malthe, de mannelijke hoofdfiguur in de film, is uitgebeeld als een vuile rioolarbeider. Hij is een Zweed - in die tijd waren er veel Zweedse gastarbeiders in Denemarken die alle het vuile werk deden. Het al te rijpe meisje komt bij een onrijpe volwassene terecht. Zij leert andere mensen respecteren en hun waarde te zien als mensen. Malthe op zijn beurt leert vertrouwen te krijgen in mensen en zo leren zij elkaar iets van elkaar.

Emma's moeder woont in een futuristisch huis en is steeds bezig met haar gezondheid en hoe zij eruit ziet. Vader is een geslaagde zakenman, helemaal opgeslorpt door zijn werk en Emma leert pas in de sloppenbuurten hoe verwend zij had kunnen leven. Emma is een dapper kind dat een eigen weg zoekt. Emma's Schaduw is een film waar ik tevreden om ben. Een film voor jong en oud, over de menselijke natuur, over groeien en veranderen. (S. Kragh-Jacobsen)

Image gallery

99d0b2da c411 4623 96de 5c1ff578597a
Ab621830 a3e9 4c0b adce 8687c9177623

Generiek

Regisseur

Søren Kragh-Jacobsen

Componist

Thomas Lindahl

Met

Line Kruse, Börje Ahlstedt, Erik Wedersøe

Scenario

Søren Kragh-Jacobsen, Kirsten Bonnén Rask, Rumle Hammerich, Jörn O. Jensen, Hans Kragh-Jacobsen, Flemming Quist Møller, Åke Sandgren

Cinematograaf

Dan Laustsen

Monteur

Leif Axel Kjeldsen

Meer informatie

Taal

Deens

Productielanden

Denemarken

Jaar

1988