09 20 okt. '24
49293891 22b4 492a 882d 191626e5d87f

Hans Hylkema

De mannetjesmaker

Editie 1984
110' - 1983 - Drama - Taal: Nederlands
Regisseur: Hans Hylkema Componist: Tristan Keuris Met: Gerard Thoolen, Celia Nufaar, Carol van Herwijnen
HANS HYLKEMA
Beëindigde zijn studies aan de Nederlandse Filmacademie in 1965. Regisseerde zijn eerste films (o.a. EEN BEVRIJDINGSFEESTJE) bij Cinecentrum. Hij maakte een aantal documentaires voor o.a. kon-TV (waaronder de familiekroniek DE JONGENS VEERMAN) en werke voor de N.O.S. (met de TV-film TURKSE AARDE HOLLANDSE BODEM). Vanaf 1978 werke hij samen met scenario-schrijver Ton Vorstenbosch aan DE MANNETJESMAKER.

De Mannetjesmaker
DE MANNETJESMAKER is een zeer Nederlandse film die gebaseerd is op een politieke affaire die zich in de jaren zestig in Nederland heeft afgespeeld en die is uitgelopen op een schandaal met verdovende middelen, waar vooraanstaande personen bij betrokken waren. Ben Mertens, een onafhankelijke PR-adviseur, wordt op het toppunt van zijn carrière verstrikt in een web van zakelijke en politieke connecties en geraakt verslaafd aan drugs. Hij valt in ongenade wanneer hij in een interview vertrouwelijke mededelingen doet over zijn hooggeplaatste cliënten.

De ontdekking van de affaire-Korsten is ons niet zo aan 'investigative journalism' gewende land kent buitenlandse precedenten. Verwijzingen in de film naar John F. Kennedy en Marilyn Monroe dienen niet alleen de evocatie van een tijdsbeeld. Omtrent hun dood doen steeds weer nimmer bewezen complottheorieën de ronde. Ze zijn niet helemaal onaannemelijk, en leveren in ieder geval spanning en sensatie op hoog niveau. Werd de zwaar aan morfine verslaafde Ben Korsten in 1969 in de Wassenaarse Ursulakliniek vermoord ? Wist hij te veel van zijn machtige ex-cliënten, die hem als een blok hadden laten vallen ? Of kwam een van zijn vele vriendinnen hem uit zijn lijden verlossen ? Het scenario doet geen ondubbelzinnige uitspraak, maar suggereren staat vrij in een speelfilm. DE MANNETJESMAKER kan het best gekarakteriseerd worden als gedramatiseerde journalistiek. Feitelijke gegevens worden met karrevrachten tegelijk aangedragen. Uit honderden puzzelstukjes - het zullen er oorspronkelijk duizenden zijn geweest - kan de toeschouwer zich een beeld vormen van de figuur Korsten. Zelden was in een Nederlandse speelfilm zo'n voortreffelijke cast verzameld. In de eerste plaats is het gelukt om de meeste acteurs sprekend op hun illustere personages te doen lijken, vooral Hans Veerman als Zwolsman, Hans Man in 't Veld als De Jong en Henk van Ulsen als Schmelzer. Gerard Thoolen mist het joviale dat Korsten op elke foto uitstraalt, maar typeert vooral de verslaving en de val van de Mannetjesmaker uitstekend.

Image gallery

49293891 22b4 492a 882d 191626e5d87f
6736b992 e53f 4dfe 984d ff00cd96da89

Generiek

Regisseur

Hans Hylkema

Componist

Tristan Keuris

Met

Gerard Thoolen, Celia Nufaar, Carol van Herwijnen

Scenario

Hans Hylkema, Ton Vorstenbosch

Cinematograaf

Dirk Teenstra

Monteur

Ot Louw

Producent

Hans Klap

Meer informatie

Taal

Nederlands

Productielanden

Nederland

Jaar

1983

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?