09 20 okt. '24
1c5ec8e1 e5a3 48e6 ada0 ef3cd9ef4906

Hans-Jürgen Syberberg

Theodor Hierneis oder Wie man ehem. Hofkoch wird (De kok van Ludwig)

84' - 1972 - Historisch, Biografie - Taal: Duits
Regisseur: Hans-Jürgen Syberberg Met: Walter Sedlmayr
Velen zullen nog onvergetelijke herinneringen hebben aan de vorig jaar vertoonde “Ludwig, regieum fur einen jungfräulichen König” van H.J. Syberberg. Hier nu is min of meer Ludwig deel II oftewel de memoires van een keukenkok aan het hof van Ludwig II.

Aan het einde van zijn leven werd koning Ludwig II van Beieren zo mensenschuw dat hij zich volledig terugtrok, slechts omgeven door zijn huispersoneel. Theodor Hierneis, persoonlijke kok van Ludwig, was aldus één van de weinige getuigen van deze voor Ludwig moeilijke tijd en volgde hem van het ene kasteel naar het andere, van het ene buitenverblijf naar het andere en dat tot aan diens tragiese dood in het Starnbergmeer .

Theodor Kierneis was vanaf het eerste ogenblik gefascineerd door "zijn könig", hij had er een grenzeloze bewondering voor, zonder nochtans te verzaken aan zijn eigen ambities, van klein burgermannetje dat ook wil slagen. En hij slaagde ook. Hij werd later keukenofficier aan het keizerlijk hof te Berlijn, daarna handelaar in kruidenierswaren.

In 1953, het jaar van zijn overlijden, verschenen zijn memoires, maar niemand schonk er toen enige aandacht aan. Het is tijdens de opzoekingen voor de vorige film dat Syberberg dit boek ontdekte en, er ten zeerste door gepassioneerd, deze filmbewerking van maakte.

In het begin ziet het er wat vervreemdend uit, maar vrij vlug raakt men geboeid door deze figuur (Schitterend vertolkt!!) en zijn verhalen. Hij is de verpersoonlijking van de tegenstelling die toch zo eigen was aan een bepaalde vorm van romantiek. Enerzijds droomt hij van Ludwig en diens legende, zijn zoektochten naar een paradijs op aarde, zijn meest gekke wensen, zijn anachronistiese pracht en praal, fascinering, erotiese gevoelens zijn voortdurend aanwezig in het verhaal van de kok en natuurlijk staat hij altijd klaar om zijn könig te verdedigen en er voor in de bres te springen. Anderzijds vertelt De kok ook tergelijktijd over zijn karrière als handelaar. Hij is een welstellend burger geworden.

Het is een film met een ongelooflijke rijkheid aan ideeën, zowel psichologies, politiek als histories gezien, De beschrijving van geestesgesteldheid van onderwerping, bedenkingen over de verschillende vormen die macht kan aannemen.

Image gallery

1c5ec8e1 e5a3 48e6 ada0 ef3cd9ef4906

Generiek

Regisseur

Hans-Jürgen Syberberg

Met

Walter Sedlmayr

Scenario

Theodor Hierneis, Hans-Jürgen Syberberg

Cinematograaf

Hermann Reichmann

Monteur

Ingeborg Ewald, Eva Kohlschein

Producent

Hans-Jürgen Syberberg

Productiebedrijven

TMS Film GmbH

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

West-Duitsland

Scenario gebaseerd op

Theodor Hierneis

Jaar

1972

Filmografie

Hans-Jürgen Syberberg
Fritz Kortner spricht Monologe für eine Schallplatte (short, 1966), Fritz Kortner spricht Shylock (short, 1966), Die Grafen Pocci - einige Kapitel zur Geschichte einer Familie (1968), Scarabea - wieviel Erde braucht der Mensch? (1969), Auf der Suche nach einem Kuhstall (short, 1969), Sex-Business - Made in Pasing (1970), San Domingo (1970), Ludwig - Requiem for a Virgin King (1972), Nach meinem letzten Umzug... (1972), Theodor Hierneis oder Wie man ehem. Hofkoch wird (1972), Karl May (1974), The Confessions of Winifred Wagner (1976), Hitler: A Film from Germany (1976), Parsifal (1982), Die Nacht (1985), Nietzsche Ecce Homo (2000)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?