09 20 okt. '24
551e8e2d e601 4241 ba9a 20bc58bbaee7

Rainer Werner Fassbinder

Bremer Freiheit (Bremen Freedom)

Editie 1982
87' - 1972 - Drama - Taal: Duits
Regisseur: Rainer Werner Fassbinder Componist: archive Met: Margit Carstensen, Wolfgang Schenck, Wolfgang Kieling

Geesche (Margit Carstensen) wil een vrij leven leiden in het Bremen van de 19e eeuw. Daartoe vergiftigt zij iedereen die haar in de weg staat: echtgenoot, moeder, kinderen … BREMER FREIHEIT berust op een echt gebeurd verhaal uit de geschiedenis van Bremen. De bourgeoise Geesche Gottfreid had in de loop der jaren 15 mensen omgebracht, maar behield haar aanzien als een eerbare, godvruchtige vrouw, want de vergiftigingen werden niet als moorden erkend. In 1831 werd zij toch in beschuldiging gesteld en in het openbaar onthoofd. Het is Fassbinder niet om de misdaad te doen. Hij toont wel telkens hoe het gif wordt toegediend, maar slechts tweemaal de gevolgen ervan: het sterven. Ook de executie van Geesche bespaart hij ons. Fassbinder interesseert zich enkel voor het motief van de moordernares.

Geesche ziet de mannen als dwingelanden, ook als het om wellust gaat. Geesche kan in deze mannenmaatschappij haar aanspraak op een eigen wil, een eigen denken, een geluk waarover zij zelf beslist, niet met verstand en liefde waarmaken, enkel met moord, die uiteindelijk geen overwinning maar een kapitulatie is, een wanhoopsdaad. Want aan het einde van deze weg wacht niet de onafhankelijkheid, maar de eenzaamheid.
Fassbinder heeft elementen van zijn toneelregie overgenomen en verder ontwikkeld. De akteurs spelen onpsychologisch, zoals marionetten. Fassbinder heeft zodoende de moorden niet realistisch voorgesteld, maar doelbewust de toneelmatige stijl behouden. (naar Wilhelm Roth: Rainer Werner Fassbinder, 1979)

Image gallery

80ed8405 c8a8 4f97 b08c f682a2704dd0
551e8e2d e601 4241 ba9a 20bc58bbaee7

Generiek

Regisseur

Rainer Werner Fassbinder

Componist

archive

Met

Margit Carstensen, Wolfgang Schenck, Wolfgang Kieling

Scenario

Rainer Werner Fassbinder

Cinematograaf

Dietrich Lohmann, Hans Schagg

Monteur

Friedrich Niquet, Monika Solzbacher

Producent

Karlhans Reuss

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

Duitsland

Jaar

1972

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?