09 20 okt. '24
Af82fe97 30ca 41d5 86fd bcde14b6c2ec

Wetenschapscafé: Puberbreinen onder druk

Editie 2022

Gierende hormonen, volop in de emotionele ontwikkeling en een onstuitbare honger naar sociaal contact. Deze zaken maken het niet altijd gemakkelijk voor jongeren om een positief gevoel te ervaren. Als daar nog eens een lockdown bij komt, wordt het nog minder evident. In dit café vragen we ons af hoe het gesteld is met de mentale gezondheid van jongeren... en hoe we die kunnen verbeteren.

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen:

- Is geluk een kwestie van wetenschap of puur toeval?
- (Waarom) zijn jongeren nu minder gelukkig dan vroeger?
- Wat is de rol van de sociale media?
- Hoe word ik dan wél gelukkig(er)?
- Wat kan positieve psychologie doen?
- ...

Gasten

Joke De Wilde
Joke De Wilde (HOGENT) is orthopedagoge en doctor in de pedagogische wetenschappen en heeft heel wat onderzoekservaring. De rode draad in haar onderzoeksprojecten is een stem geven aan de meest kwetsbaren van de maatschappij. Sinds een paar jaar is dat vooral via het inzetten van digitale tools, waarbij ze gelooft dat als we de regie bij de jongeren zelf leggen we veel meer kunnen bereiken in het hulpverleningstraject.
Joke en collega’s zijn in navolging van deLifeCity app nu ook de LifeTree app aan het ontwikkelen. De LifeTree app wil specifiek inzetten op het bespreekbaar maken van (onder andere) de mentale gezondheid van jongeren. De app wordt opnieuw in cocreatie ontwikkeld, de onderzoekers deden dus heel wat gesprekken met jongeren rond mentale gezondheid.

Sarah Bal
Sarah Bal (UGent) is klinisch psychologe en doctor in de Psychologische Wetenschappen. Als gastprofessor is ze verbonden aan de vakgroep Psychiatrie en Medische Psychologie van de Universiteit Gent. Als klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut werkt ze binnen de afdeling Kinder-, en Jeugdpsychiatrie van het Universitair ziekenhuis in Gent, waar ze kinderen, jongeren en hun gezinnen begeleidt die te maken hebben met psychiatrische problemen. Daarnaast heeft ze een privépraktijk voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen/

Moderator
Emma Vanpaemel
Emma Vanpaemel is mede-oprichter vanMensentaal, een radioprogramma op urgent.fm en podcast waarin ze wetenschappers aan de UGent 'in mensentaal' interviewt over hun onderzoek. Voor het Gents Universiteitsmuseum dook ze in het hoofd van onderzoekers door ze aan het rad van de twijfel te laten draaien. Daarnaast is Emma freelance audiomaker en educatief, participatief en communicatief medewerker bij de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Inschrijven?
Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?