09 20 okt. '24
F3763a9f bd04 45da 8ebd 45b6ae133959

Generations On Tour - Call Jane

Editie 2022

GENERATIONS On Tour brengt generaties dichter bij elkaar. Jong en oud gaan samen naar de cinema en kijken er Call Jane. Na de filmvertoning ontmoeten beide generaties elkaar in het filmcafé voor een inspirerende babbel bij een drankje en een hapje. Call Jane schetst het verhaal van een getrouwde vrouw in de VS die ongewenst zwanger blijkt, in een tijd dat abortus nog volledig verboden was. Gelukkig is er het clandestiene collectief ‘Call Jane’ dat haar kan helpen… Phyllis Nagy’s nieuwe film maakt een haarfijne schets van de jaren ‘70 in de VS.

“Call Jane.” Die oproep dook in de jaren ‘60 en ‘70 regelmatig op in het straatbeeld van Chicago. Vaak op flyers en posters die via codetaal afficheerden dat deze mysterieuze Jane ongewenst zwangere vrouwen kon helpen. Een van de vrouwen die deze oproep bereikt is Joy (Elizabeth Banks). Zij is een zwangere vrouw die weet wat ze wil. Tot de dokter vertelt dat haar hart te zwak is om nog een baby ter wereld te brengen. Het is haar leven of dat van haar ongeboren kind. Maar een keuze heeft ze niet: abortus is immers verboden. Gelukkig is er Jane, een collectief onder leiding van Virginia (Sigourney Weaver) dat helpt om veilig abortussen uit te voeren.

Na de filmvertoning is er in het Film Fest Café tijd voor een ontmoeting tussen de jonge en minder jonge kijkers. Met een hapje en een drankje kunnen de vertegenwoordigers van beide generaties met elkaar in gesprek gaan. Wat vonden de verschillende generaties van de film? Hoe verhouden ze zich tot de thematiek van de film? Frisse meningen en nieuw perspectieven zullen ongetwijfeld ontspruiten.


In samenwerking met

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?