9a930def 4c8d 45b9 b12b 5b73562fef89

Dag van de Leerkracht 2024

Editie 2024

Op woensdag 16 oktober organiseert Film Fest Gent de Dag van de leerkracht. Op deze jaarlijkse festivaldag reiken we leerkrachten de handvaten aan om met film aan de slag te gaan in de klas en de leerlingen media- en filmwijs te maken. Dit jaar staat de dag in het teken van BXL, de debuutfilm van Ish Ait Hamou en Mounir Ait Hamou, die op 11 oktober in première gaat op het festival.

De deelnameprijs bedraagt 25 euro, lunch is inbegrepen.

Samen duiken we zowel in de inhoud als in de vorm van de film. Docent filmanalyse Gerrit Vosters (filmstof) en de filmmakers analyseren samen met ons de bouwstenen van de film. Welke keuzes werden er gemaakt voor de cameravoering, licht, montage, narratieve structuren, ...? Later op de dag bespreken we de thema's die centraal staan in de film. Eerst in de vorm van een panelgesprek, daarna in kleinere groepjes. Het panelgesprek zal bestaan uit de regisseurs (Ish en Monir Ait Hamou), hoofd van de vakgroep cultuur en educatie aan de UGent (Kris Rutten), Gerrit Vosters (Filmstof) en de directeur en oprichter van Tajo (Claudia van Egmond).

Wat meer over de film:

Naast broederliefde en grote dromen tonen de broers Ish en Monir Ait Houmou inBXL de heftige strijd tussen persoonlijke ambities en maatschappelijke verwachtingen in het hart van Brussel. Wat als je dromen groter zijn dan de verwachtingen die anderen hebben? Het debuut van schrijver/danser/filmmaker Ish Ait Hamou en zijn broer Monir toont twee Brusselse broers die hiermee worstelen. Terwijl de oudere broer de kans krijgt om zijn vechtsportcarrière in de VS voort te zetten en zijn leven als fabrieksarbeider in Brussel even achter zich te laten, kampt hij met de verwachtingen en druk van zijn omgeving. "Een van de vragen die wij – kinderen van immigranten – wilden onderzoeken is of een droom een geschenk of een vloek is," vertelde Ish tegen Screen Daily. "Sommigen kunnen niet omgaan met verwoeste dromen, vooral niet als dit komt door systematische druk, racisme en discriminatie." BXL is dus lang niet alleen een persoonlijk verhaal van twee broers uit Brussel, maar ook een reflectie op hoe de maatschappij ons droomleven beïnvloedt.

Wat meer over de panelleden:


Ish en Monir Ait Hamou
Grote thema’s aansnijden via intieme verhalen, dat deden de broers Hamou al eerder. Ish Ait Hamou, die bekend werd als choreograaf en jurylid in tv-programma's als So You Think You Can Dance, ontpopte zich de afgelopen jaren tot toonaangevend auteur. Van zijn debuut Hard Hart gingen meer dan 30.000 exemplaren over de toonbank, een hoogtepunt dat hij overtrof met zijn roman Het moois dat we delen met 100.000 verkochte exemplaren, over een jonge vrouw die na een ingrijpende gebeurtenis op zoek gaat naar een tweede kans in het leven. Zijn broer Monir Ait Hamou is al langer actief in de filmindustrie en kon voortbouwen op de ervaring die hij opdeed als acteur op de set van Les barons (2009) en de tv-serie Lockdown (2021), en als scenarist en regisseur van tv-serie Champion (2018). Voor BXL schreven en regisseerden ze samen.

Kris Rutten
Kris Rutten is als hoofddocent verbonden aan de vakgroep onderwijskunde van de Universiteit Gent waar hij de onderzoeksgroep Cultuur & Educatie leid. Rutten studeerde kunstwetenschappen en vergelijkende cultuurwetenschap en behaalde nadien een doctoraat in de pedagogische wetenschappen met een proefschrift over de retorische en narratieve wending in educatie.
Claudia van Egmond - Tajo
TAJO vzw laat jongeren tussen 10 en 18 uit een kwetsbare omgeving kennismaken met de meest uiteenlopend beroepen en de talenten die daarbij horen. Via praktijk- en ervaringsgerichte ateliers op zaterdag wil TAJO de jongeren zichzelf en de samenleving laten ontdekken, meer perspectief geven op een hoopvolle toekomst en ze behoeden voor vroegtijdig schoolverlaten. TAJO inspireert, motiveert en bereidt de jongeren voor om autonoom in de samenleving te stappen. Dit alles onder het motto: “Alleen wie kansen krijgt, kan ze grijpen”.

Gerrit Vosters
Met bijna 30 jaar ervaring in het onderwijs en als zelfstandig lesgever filmeducatie, richtte Vosters in 2009 het project FilmStof op. Dit project doelt op het vergroten van de kennis van film- en beeldcultuur bij jongeren en het bredere publiek. Gerrit volgt seminars bij gerenommeerde experts zoals Robert McKee en David Bordwell, en richt zich vooral op het middelbaar onderwijs. Samen met de Vlaamse Dienst voor FilmCultuur ontwikkelt hij ‘Oog op film’, een nascholingsreeks voor leraren die als basis dient voor leerlijnen in Vlaamse middelbare scholen, en het filmforumproject '2x raak', waarin filmklassiekers gekoppeld worden aan recentere werken.

Programma

Voormiddag:

09:00 - 11:00 | Filmvertoning BXL

11:00 - 12:00 | Nabespreking met Gerrit Vosters (Filmstof). Hij zal film-technisch de film met ons analyseren op basis van de bouwstenen van film.

Namiddag:

12:00 -13:00 | Middagpauze, lunch wordt voorzien.

13:00 - 14:00 | Panelgesprek

14:00 - 14:15 | Pauze.

14:15 - 15:15 | Rondetafelgesprekken over verschillende thema's. (2x 30')


Schrijf je snel in