4a38efbc 84bc 4b91 9c71 d0687d4e5dd8

24th World Soundtrack Awards Ceremony & Concert

Film & Music WSA
Op woensdag 16 oktober brengt Film Fest Gent de internationale filmmuziekwereld samen in Muziekcentrum De Bijloke op de 24ste World Soundtrack Awards.
16
woensdag oktober
20:00 Muziekcentrum De Bijloke - concertzaal

Naar jaarlijkse gewoonte viert Film Fest Gent de beste composities voor het witte doek van het jaar met de uitreiking van de prestigieuze World Soundtrack Awards. Deze editie wordt vast en zeker een avond om nooit te vergeten met betoverende optredens en vooraanstaande gasten. Dit jaar is de Franse componist, pianist en dirigent Philippe Rombi de centrale gast. Hij is gekend voor zijn jarenlange samenwerking met de Franse regisseur François Ozon (Swimming Pool, Jeune et jolie, Potiche). Rombi slaagt er telkens in het publiek, en de critici, te bekoren met zijn unieke stijl die balanceert tussen intimiteit en fantasie.

De World Soundtrack Awards eren niet enkel recente composities maar richten ook de schijnwerpers op een gevestigde componist en zijn repertoire met de Lifetime Achievement Award. Dit jaar gaat deze prijs naar de Amerikaanse componist Elliot Goldenthal. Zijn werk was onder andere te horen in Interview with the Vampire, Heat, Public Enemies, Final Fantasy: The Spirits Within en Batman Forever.

Al meer dan veertig jaar boeit hij film- en muziekliefhebbers met zijn unieke mengeling van jazz, rock en elektronische muziek. Zijn score voor de film Frida werd bekroond met een Oscar, een Golden Globe en meerdere World Soundtrack Awards. Dit bezoek aan Gent zal Elliot Goldenthals vierde keer zijn, hij was eerder te gast in 2000 voor de film Titus, 2003 voor Frida en in 2011 was hij, samen met Howard Shore en Hans Zimmer te gast op de World Soundtrack Awards.
De derde naam in deze line-up is die van Simon Franglen. In 2023 won hij de Discovery of the Year Award voor zijn score voor Avatar: The Way of Water en dit jaar keert hij terug om zijn titel over te dragen. Franglen werkte lange tijd samen met de Amerikaanse componist James Horner en assisteerde bij het componeren van de soundtrack van Titanic (1997), Avatar (2009), The Karate Kid (2010) en The Amazing Spider-Man (2012). Als vriend van de overleden componist zal hij helpen bij het samenstellen van het James Horner Tribute Concert op 17 oktober.

Tijdens de World Soundtrack Awards is er live-muziek te horen van Philippe Rombi, Elliot Goldenthal en Simon Franglen, uitgevoerd door Brussels Philharmonic onder de baton van Dirk Brossé. Uiteraard worden er tijdens de World Soundtrack Awards Ceremony & Concert ook awards uitgereikt, en dat in de volgende categorieën: Film Composer of the Year, Television Composer of the Year, Best Original Song, Discovery of the Year, Best Original Score for a Belgian Production, Sabam Award for Best Original Composition by a Young Composer, Public Choice Award en Game Music Award.