09 20 okt. '24

Vlaams filmproject Milano naar CineMart Rotterdam

20201017 ffg2020 jeroen willems 063
Nieuws 27 jan. 2021
Op CineMart Rotterdam, een aan professionals voorbehouden sectie van het IFFR, worden arthousefilmprojecten met een groot marktpotentieel gepresenteerd. Milano is een van de zeventien projecten gekozen uit de wereldwijde inzendingen. Tot nu toe staat regisseur Christina Vandekerckhove vooral bekend als documentarist.

Milano gaat over een jongen van elf die niet kan praten maar wel kan horen en zich moet uitdrukken aan de hand van gebarentaal. Hij wordt opgevoed door zijn vader die zelf opgroeide in een instelling en daarom niet echt weet hoe je dat moet doen: een jong kind opvoeden. Ze wonen in een sociale woonwijk en trachten met vallen en opstaan er het beste van te maken. Milano kan, als hij weer eens alleen thuis is, terecht bij Renée, een rijke vrouw uit de naburige villawijk die schijnbaar alles voor elkaar heeft. En dan komt zijn moeder plots terug van altijd weggeweest: niets is meer hetzelfde.

Wereld van de doven

“Ik heb nu echt mijn zinnen gezet op deze delicate film en ik dook de wereld van de doven in. Een zeer gevoelige wereld”, zegt Christina Vandekerckhove die volop aan het zoeken is naar een jonge acteur voor de rol van Milano. Lumière is de producent van de film en het project kreeg ontwikkelingssteun van het VAF. Voor het draaien mikt iedereen op de zomer van 2022.

Na haar ontroerend afstudeerproject Home Video bracht Vandekerckhove o.a. een unieke registratie van een concert van Sioen en volgde ze in De nada zanger Daan door mysterieuze Spaanse landschappen. Alles culmineerde in de prachtige documentaire Rabot waarin ze beklijvende verhalen sprokkelde van de laatste bewoners van een van de drie Gentse Rabot torens. Rabot werd in 2017 op Film Fest Gent vertoond en won er de North Sea Port Publieksprijs. Het jaar daarop begon de film in Rotterdam aan een internationale festivalcarrière.

Acteursregie

Met haar kortfilm Mia, op de jongste editie van FFG vertoond in de Europese kortfilmcompetitie en winnaar van de Humo Award op Leuven Kort, zette Vandekerckhove haar eerste stappen in de wereld van de fictie. Ze volgt Mia die als thuisverpleegster met de dagdagelijkse beslommeringen van zieken en andere personages wordt geconfronteerd. Dat eerste werken met een grote cast en crew werd een meevaller. Ze kreeg heel wat lof voor haar observatietalent en vooral voor haar acteursregie.

Onder meer dat laatste was ook het geval voor Stella, haar originele bijdrage in de reeks zopas op Eén vertoonde serie Lockdown. Daarin krijgt een gevangene die de verjaardag van zijn dochter Stella vergat bezoek van Pietje de Dood. “Na Mia wou ik iets anders doen, mijzelf wat uitdagen. Omdat er in een gevangenis al veel drama zit, wilde ik iets absurd maken, iets surreëel. Kortom, een vingeroefening”, zegt Vandekerckhove.

Dankzij haar selectie kan ze haar Milano-project via Zoom voorstellen aan sales agents, coproducenten, verdelers, vertoners en mogelijke financiers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?