09 20 okt. '24
C81cc461 cb4c 4677 9943 2af0ce0c2cee

Tatsumi Kumashiro

Appasionata (Modori-gawa)

Editie 1983
137' - 1983 - Misdaad, Drama, Romantisch - Taal: Japans
Regisseur: Tatsumi Kumashiro Met: Mariko Fuji, Ken'ichi Hagiwara, Mieko Harada
TATSUMI KUMASHIRO
Tatsumi Kumashiro is reeds een veteraan in het Japanse filmbestel, waar hij vlak na 1945 zijn filmloopbaan begon eerst als assistent zowel bij regie als scenario. Hij maakte een dertigtal kommerciële films bestemd voor de lokale markt en gekenmerkt door sex en geweld. Met onderhavige film die iets meer ambitieus is haalt hij voor het eerst een positieve weerklank hier in het Westen.

Appasionata
Deze film doet ons het leven van Gakuyo Sonoda meemaken. We zijn in Tokyo in het begin van de jaren twintig. Er waait een wind van anarchie en vrijheid, en in de rosse buurten wordt nu de sexualiteit openlijk de belangrijkste aktiviteit... waar de intellektuelen hun kreativiteit kunnen uit putten.

Sonoda is een geniale dichter maar totaal onbegrepen door zijn omgeving. Hij geraakt in kontakt met de vrouw van een beroemd en erkend dichter, wordt smoorverliefd op haar maar ze geraken beiden in een vuile zaak en belanden beiden in de gevangenis. Eenmaal uit de gevangenis zal zij verstoten worden door haar echtgenoot en wordt prostituée. Hijzelf blijft ronddwalen in de rosse buurt van de stad, in de hoop zijn geliefde terug te ontmoeten. Op dat ogenblik wordt Tokyo getroffen door een aardbeving. Midden de puinhopen ontmoet hij toevallig zijn geliefde, maar ze zal hem verstoten… Ondertussen moet Sonoda zijn eigen vrouw naar het sanatorium, dwaalt hij meer en meer rond en krijgt meer en meer zelfmoordgedachten. Samen met een zeer jonge mooie prostituée zal hij dubbelzelfmoord plegen in een allerlaatste poging de aandacht van zijn geliefde te trekken.

APPASIONATA is een film over de in Japan bekende Taishoperiode: de jaren 1912 en 1925 ongeveer. Het is de tijd van grote intellektuele vrijheid, een beetje de "zotte jaren" van het moderne Japan, ook de tijd die enorm gemarkeerd is door de grote aardbeving, die men in de film ziet. De Japanners noemen ook deze periode de ero-go-nansensu-tijd: de tijd van erotiek, grotesk en nonsens. Dit in sterk kontrast met het militarisme en de toenadering tot het Europese fascisme in de loop der jaren dertig. De dichter Gauyko Sonoda is een typische vertegenwoordiger van die periode, waarin ook de pornoroman tot bloei kwam. In deze periode heerste er een klimaat ook van waanzin en nihilisme dat naar de dood leidde. Het is niet toevallig dat men in de film ook spreekt van de verdachte dood van de beroemde Japanse anarchist Sakaei Osugi.

Deze APPASIONATA zal onvermijdelijk iedereen doen denken aan Baudelaire en zijn FLEURS DU MAL. Een onblusbaar verlangen naar vrouwen, gemanifesteerd in een indrukwekkende sexuele energie, en een konstante oproep naar de dood. Een wereld van kreatieve waanzin gemengd met een hardnekkige wanhoop.

Image gallery

E8212044 1784 45ad 8d39 8d849e3697e3
C81cc461 cb4c 4677 9943 2af0ce0c2cee

Generiek

Regisseur

Tatsumi Kumashiro

Met

Mariko Fuji, Ken'ichi Hagiwara, Mieko Harada

Scenario

Haruhiko Arai

Cinematograaf

Kimiaki Kimura

Meer informatie

Taal

Japans

Productielanden

Japan

Scenario gebaseerd op

"Modori-gawa Shinju" (Mikihiko Renjo)

Jaar

1983

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?