09 20 Oct '24

Docville pakt uit met feestelijke 20ste editie

Docville header
News 06 Mar 2024
Dankzij de komst van Nobelprijswinnaar Kip Thorne, huiskamervertoningen, nationale en internationale competities, knappe Topics- en Scienceville programma’s en massaal veel omkaderende activiteiten pakt het Leuvense Docville documentaire filmfestival van 20 tot 28 maart 2024 uit met een feestelijke twintigste editie. Daarin komt niet alleen de auteurscinema aan bod maar leer je er ook UFO’s spotten, kan je meedoen aan zeewier tasting, of wetenschappelijk verantwoord speeddaten. Johan Grimonprez zorgt met zijn Soundtrack to a Coup d’Etat voor een indrukwekkende opmaat.

Johan Grimonprez verwerkt in zijn Soundtrack to a Coup d’État archiefbeelden en historische muziekopnames in verband met de postkoloniale strijd om de rijke grondstoffenvoorraden van Congo na de onafhankelijkheid in 1960. Grimonprez besteedt aandacht aan de opkomst van Patrice Lumumba en aan een CIA- complot dat erop gericht was hem van de macht te verdrijven. Een optreden van Louis Armsrong in Congo moest de aandacht voor die plannen afleiden. Zoals dat eerder met optredens van andere jazzgrootheden als Dizzy Gillespie en Duke Ellington in Syrië en Irak gebeurde. Soundtrack wordt verteld vanuit het perspectief van Andrée Blouin, vergeten pionier van de vrouwelijke emancipatie en onafhankelijkheid in Afrika. Er worden uittreksels vertoond uit haar film My Country Africa. Andere beelden komen o.a. uit Congo Inc. van Koli Jean Bofane en van To Katanga and Back van Connor Cruise O’Brien. In zijn documentaire beperkt Johan Grimonprez zich niet alleen tot Amerikaanse jazz maar hij laat ook de Congolese muziek uit de jaren 1950 en ‘60 aan bod komen.

Vernieuwend

De jury op het Sundance festival noemde de film “caleidoscopisch, impressionistisch, en soms wild chaotisch die vormelijk gedurfd en ambitieus worstelt met een complex verhaal” en gaf Soundtrack haar special jury award voor cinematografische vernieuwing. Een juryoordeel waarbij velen zich ongetwijfeld zullen aansluiten en je komt willens nillens onder de indruk van het gebruikte bronnenmateriaal. Of alle gelegde linken kloppen is voer voor historici. Johan Grimonprez, bekend van o.a. Dial H-I-S-T-O-R-Y en Shadow World, is de Artist in Focus op deze Docville editie waar hij ook een masterclass zal geven.

Belgisch

Bij de selectie van de Belgische documentaires lieten de organisatoren zich leiden door meeslepende verhalen over mensen die leven voor hun passie maar ook door maatschappelijke indringende verhalen over adoptie, de gevaren van kritiek onder Poetin of de abominabele toestanden van in de gevangenis van Vorst. De sterkste film wordt de winnaar van de juryprijs voor beste Belgische documentaire. Zo gaat de documentaire Se crasher pour exister van Julien Henry over Alizée die zich iedere zondag uitleeft op een circuit op de grens tussen Vlaanderen en Frankrijk. Dan gaan alle remmen los. In Under the Surface droomt Anne, nicht van regisseur Guido Verelst, van een leven als zeemeermin. Jongeren op de grens naar volwassenheid uit de Anderlechtse probleemwijk Peterbos reflecteren tijdens een Pyreneeëntocht over hun jeugd en toekomst in Rupture van Zohra Benhammaou en Younes Haidar.

Se crasher pour exister still

Veerkrachtig

Voor Rudi Vranckx is Docville het ideale kader om er de 100ste documentaire te vieren van de reeks Vranckx & de Nomaden. En uit de bekende reeks Draw For Change wordt in Leuven het werk getoond van cartooniste Victoria Lomasko die door de oorlog in Oekraïne niet langer in Rusland kan blijven tekenen. Voor een beklijvend verhaal over veerkrachtige vrouwen moet je naar Marching in the Dark van Kinshuk Surjan die zich afspeelt in landelijk India. Een groep landbouwersvrouwen die hun man door zelfmoord hebben verloren, schakelen een psycholoog in om anderen te helpen in hun verdriet. Daarmee verzetten ze zich tegen de patriarchale samenleving en dat inspireert de in zichzelf gekeerde Sanjeevani om zelfredzaam te zijn. Lieven Corthouts draaide met This Is My Moment een documentair portret van de Eritrese wielrenner Biniam Girmay.

Internationaal

De internationale selectie bestaat uit tien inhoudelijk en visueel sterke documentaires uit heel de wereld. In Phantoms of the Sierra Madre volgt de Noorse regisseur Håvard Bustnes Lars die in de sporen van Helga Ingstad op zoek gaat naar een verdwenen Apache-stam in Mexico. Lars vraagt zich echter af of het oké is om een stam te zoeken die niet gevonden wordt. Met A New Kind of Wilderness van Silje Evensmo Jacobsen vertoont Docville de grote juryprijs voor internationale documentaire op Sundance. Maria en Nik wonen met hun vier kinderen op een afgelegen boerderij in het Noorse woud maar moeten noodgedwongen naar de stad verhuizen. Het levert een intiem verhaal op over de kleine dingen in een familieleven.


Oekraïne

Intercepted van Oksana Karpovych ging recent in wereldpremière op de Berlinale en bestaat uit beelden van een door de Russen verwoest Oekraïne met op de achtergrond talrijke door de Oekraïense geheime dienst onderschepte telefoongesprekken van Russische soldaten met hun thuisfront. Sommige soldaten scheppen op over hun gruweldaden op Oekraïense burgers, anderen zeggen dat ze te vergeefs naar nazi’s zoeken, weer anderen zijn verbaasd over de voortreffelijke levensomstandigheden van de Oekraïense bevolking. Sommigen zijn tegen de oorlog anderen worden door het thuisfront aangemoedigd om de Oekraïense burgers te koken. Een Rus wil, na alles wat hij in Oekraïne zag, slechts één ding: zijn zoon mag nooit in het leger gaan. Wil je een idee van hoe het er in Oekraïne aan toe gaat, mis deze onthutsende Intercepted niet. In Berlijn was er wel de vraag of Oksana Karpovych beelden van Russische krijgsgevangen mocht tonen. Hoever de tentakels van de KGB eerder in Oekraïne reikten, merk je in The Kyiv Files van Walter Stokman die in het KGB-archief dook toen dat in 2017 openbaar werd gemaakt.

A new kind of wilderness

Beestjes

Het gaat er vrolijker aan toe in The Tuba Thieves van Alison O’Daniel die je anders leert kijken en luisteren naar geluid. Alison O’Daniel is zelf doof. In Grasshopper Republic proberen een groep jonge mannen de ongrijpbare prooi, miljoenen parende sprinkhanen in de bossen van Oeganda te vangen. Nog meer beestjes, in casu motten zijn er in Nocturnes. Nadien bekijkt u vlinders helemaal anders. De Spaanse documentarist Pau Faus observeert in Fauna de wereld van herder Valeriano die op zoek gaat naar een verdwaald geitje en de wereld van wetenschappers op zoek naar een Covid vaccin. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille.

Scienceville

Voor het tweede jaar op rij brengt Scienceville wetenschappelijke documentaires onder de aandacht en organiseert verschillende workshops en debatten. Dit jaar geeft prof. Kip Thorne een lezing met als titel The Warped Side of our Universe voor het grote publiek in de Vesaliusaula. Hij ontving in 2017 samen met Rainer Weiss en Barry C. Barish de Nobelprijs voor hun observationele ontdekking van gravitatiegolven. Thorne is een theoretische fysicus en is actief in tal van projecten op het snijvlak van wetenschap en kunst. Hij gaf advies voor de films Interstellar van Christopher Nolan en Contact van Robert Zemeckis. De lezing zelf is uitverkocht maar er komt een livestream.

Scienceville opent met drie korte documentaires waarvan er twee door het festival zelf werden geproduceerd. Ze wonnen vorig jaar na een pitchsessie waarbij twee onderzoekers aan twee filmmakers werden gekoppeld elk een productiebedrag van 40.000 euro. De derde documentaire, Moonshot Mission, volgt kwantumwetenschapper Stephanie Wehner in haar missie om het kwantuminternet mogelijk te maken voor 2030. In het kader van Scienceville kan je ook zeewier proeven of kijken naar een documentaire over de mogelijke rol van zeewier bij de klimaatverandering. Verder komen de Europese mijnbouw en AI en onsterfelijkheid aan bod. Omdat Docville bijzondere aandacht besteedt aan kinderen is er dit jaar opnieuw een Scienceville voor kinderen met documentaires op kindermaat en vooral veel activiteiten waarbij je onder andere een raket kan bouwen, haargel of tandpasta maken of een eigen bamboe bouwwerk in elkaar kan steken.

Fauna

Topics

Documentaires over hedendaagse hangijzers die voer voor discussie opleveren worden gebundeld in de festivalmap Topics. Food Inc.2 van Robin Kenner en Melissa Robledo toont hoe innovatieve boeren, voedselproducenten en wetgevers inzetten op een duurzamere voedselindustrie. Aan de documentaire Gestolen leven van Daniel Lambo over onder andere kinderhandel in India en in Congo wordt een debat gekoppeld over adoptiefraude: kan die vermeden worden. Andere topics zijn o.a. Total Trust over hoe China haar burgers controleert en in de ontluisterende A Storm Foretold laat Roger Stone, de politieke peetvader van Donald Trump een inkijk in zijn leven toe vanaf 2018 tot vlak na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Bij Docville kan je ook terecht voor Virtual Reality (Floating with the Spirits) en voor films over mislukte projecten want “missen is wenselijk”. De nieuwe reeks Ket & Docs wordt er eveneens vertoond. Dit jaar gaat Docville niet alleen “outside the dox” maar gaat het festival ook vreemd. Tot 20 maart wordt er bij iemand thuis een film vertoond die al eerder op Docville te zien was. De film is bekend maar het adres krijg je pas nadat je een ticket kocht.

Alle info: www.docville.be

DSC 4815

Raf Butstraen

With decades of film history behind him, former film critic Raf Butstraen is the ideal man to bring the latest film news for Film Fest Ghent.

Stay up to date, subscribe to our newsletter

Do you want to stay up to date with festival news, our year-round activities, the films and the filmmakers?