In depth 13 Jun 2024

Cubaanse rakettencrisis

Atomic Café (1982) | Jayne Loader, Kevin Rafferty, Pierce Rafferty

Montage van door de overheid gemaakte propagandafilmpjes uit de forties en fifties die de Amerikaanse bevolking moesten overtuigen dat de atoombom geen bedreiging vormde voor hun veiligheid. Zo moesten schoolkinderen met de hele klas ‘Duck and Cover’ zingen en onder de schoolbanken kruipen om aan de fallout te ontsnappen.

The Manhattan Project (1986) | Marshall Brickman

Het wetenschapsproject van middelbare schoolstudent Paul Stevens is een beetje uit de hand gelopen. Hij heeft net een atoombom in elkaar geknutseld. En heeft nu 11 uur om ervoor te zorgen dat het ding niet werkt. Met John Lithgow, Christopher Collet, Richard Council, Robert Schenkkan.

Project X (1987) | Jonathan Kaplan

Matthew Broderick ontdekt het geheim achter een researchproject met chimpansees. Eerst worden de chimps getraind met vluchtsimulators, daarna worden ze blootgesteld aan dodelijke dosissen stralingen om te testen hoe menselijke piloten tijdens een kernoorlog kunnen presteren. Met Helen Hunt, William Sadler, Stephen Lang, Jean Smart.

Oppenheimer

Fat Man and Little Boy (1989) | Roland Joffé

Reconstructie van het Manhattan Project uit de Tweede Wereldoorlog, toen de Amerikaanse regering in Los Alamos (New Mexico) een team briljante geleerden bij elkaar zette om razendsnel en in het grootste geheim de atoombom te ontwerpen en te fabriceren. Het verhaal is toegespitst op de machtsstrijd tussen de ijzervreter generaal Leslie R. Groves (Paul Newman) en het hoofd van het wetenschappelijk team, de arrogante fysicus Robert Oppenheimer die omwille van zijn linkse sympathieën als een veiligheidsrisico wordt beschouwd. Met Dwight Schultz, Bonnie Bedelia, John Cusack, Laura Dern, Natasha Richardson, Ron Vawter, John Considine.

Oppenheimer (2023) | Christopher Nolan

Biopic van de Amerikaanse wetenschapper J. Robert Oppenheimer die een sleutelrol speelde in de ontwikkeling van de atoombom. Als leider van het Manhattan Project ging hij de geschiedenis in als ‘de vader van de atoombom.’ Naar gewoonte demonstreert Christopher Nolan zijn duizelingwekkende filmtechnische kunstjes en verzoent hij zijn auteursstatus met zijn blockbuster ambities. Alhoewel we soms ondergedompeld worden in bureaucratie, details en kleingeestige rivaliteiten, weet Nolan ons te overdonderen met de kracht van zijn beelden en van zijn verbeelding. Hij gebruikt zijn cinematografisch vernuft ook om door te dringen tot de psyche van Oppenheimer. Cillian Murphy heeft de fysiek én het talent om de ambiguïteit van zijn complexe personage tastbaar te maken. Met Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Alden Ehrenreich, Scott Grimes, James D’Arcy, Kenneth Branagh.

Patrick Duynslaegher

Patrick Duynslaegher