Screen Flanders pompt 2 miljoen euro in 12 projecten

Zondag de Negenste
News 05 Jun 2024
Vijf speelfilms en zeven series krijgen in totaal twee miljoen euro steun van Screen Flanders. Deze twaalf gesteunde producties zullen iets meer dan achttien miljoen euro aan audiovisuele uitgaven spenderen in het Vlaamse gewest. De economische hefboom bedraagt 9,02 per geïnvesteerde euro.

Van de twaalf ondersteunde producties zijn er zeven majoritair Vlaams en vijf minoritair Vlaams of Belgisch. Bavo Defurne en Yves Verbraeken schreven het scenario van Kartonnen Dozen en zullen de verfilming van het boek van Tom Lanoye ook regisseren. De uit 1991 daterende roman is uitgegroeid tot een evergreen in de Nederlandstalige literatuur. Boek en film spelen zich af in een jongenscollege midden de jaren zeventig waar Tom, een opvallend kleine, bebrilde jongen met een grote bek, ernaar streeft om binnen de honderd dagen zijn liefde te verklaren aan Z., zijn klasgenoot, sportheld en vriend. Tom Lanoye heeft het in dat boek vooral over het ontdekken van zijn homoseksualiteit. De film wordt een productie van Lecter Scripted & Docu, Minds Meet en Altitude 100.

Coup

Coup de foudre wordt het speelfilmdebuut van Indra Siera en is gebaseerd op een scenario van Christophe Dirickx die op zijn beurt inspiratie vond in de Franse misdaadroman Le monte charge van Frédéric Dard. Hij was een van de meest productieve Franse misdaadschrijvers en bekend wegens zijn San Antonio reeks. De film speelt zich af tijdens een veel bewogen en dramatische nacht waarin een onverwachte en overweldigende ontmoeting een misdadig plan doorkruist. Coup de foudre is een productie van Eyeworks Film & TV Drama in coproductie met het Nederlandse Phanta Film. Kinepolis Film Distributie zal de film in de zalen brengen.

FOLEY MAN

Foley Man

In Foley Man vertelt Frank Van Passel het liefdesverhaal van een jonge geluidsman bij de publieke radio en een veelbelovende stemactrice. Hun wegen kruisen elkaar in het iconische Flageygebouw in mei 1940 net voordat het naderende oorlogstumult in hun leven binnendringt. De hoofdrollen zijn voor Jef Hellemans en Femke Vanhove. Naast hen zien we o.a. Arieh Worthalter, Peter Van Den Begin, Els Dottermans en Koen De Bouw. Frank Van Passel is de regisseur van o.a. Manneken Pis, Villa des Roses en Het varken van Madonna. Hij regisseerde tv-reeksen als Clan, Tabula Rasa, Moresnet. Foley Man is een productie van Lompvis in coproductie met Caviar, Beluga Tree en Sunny Pictures uit Nederland. Kinepolis Film Productie verdeelt de film in de Benelux.

Kat Steppe

Zondag de Negenste gaat volgens Kat Steppe over “verloren tijd, waarin Alzheimer het obstakel is om die in te halen”. In deze tragedie is er een unieke mix tussen fictie en documentaire en hadden een deel van de opnames plaats in een woonzorgcentrum gespecialiseerd in de opname van Alzheimerpatiënten. Zij werden dus een deel van het fictief verhaal. Er werd gedraaid in België, Frankrijk en Ierland. Hoofdrollen zijn voor Josse De Pauw, Peter Van Den Begin, Kristien De Proost en Frank Lammers. De productie is in handen van Panenka, in coproductie met VRT en het Nederlandse Isabella Films. Paradiso zal de film verdelen.

Smokkel

Frontera is een Spaans-minoritair Vlaamse speelfilm over joden smokkel uit Frankrijk via de Pyreneeën tijdens de WOII. Judith Colell, voorzitter van de Catalaanse filmacademie, voert de regie. Naast een aantal Vlaamse acteurs en Vlaamse crewleden, zal de volledige postproductie en soundtrack in Vlaanderen worden afgewerkt. Frontera is een productie van het Spaanse Crespeth films en Bulletproof Cupid is de Vlaamse coproducent. Zowel Spaanse als Catalaanse productiehuizen steunen dit project.

Fictieseries

Acteur Kevin Janssens debuteert als scenarist en regisseur in de Vlaamse fictieserie Breendonk. De serie is gebaseerd op waargebeurde feiten rondom het Fort van Breendonk in 1942. Het wordt een productie van Gardner & Domm, onderdeel het Vlaamse productiehuis De Mensen, in coproductie met VRT. Tom Waes speelt de hoofdrol in Badgast, een Vlaams-Nederlandse fictieserie geschreven door Mathias Claeys, Sophie Jans en Luuk van Bemmelen in een regie van Filip Lenaerts en Sander Brants. De opnames vinden plaats op het Waddeneiland Terschelling in Nederland. VRT KRO-NCRV en Pupkin zijn de coproducenten van een reeks die door de VRT en NPO zal worden uitgezonden. De animatieserie Meneer Papier seizoen twee is gebaseerd op de populaire boeken van illustratrice Gerda Dendooven en schrijversduo Elvis Peeters. Jos Verlooy en Nicole van Bael schreven het script, Ben Tesseur en Steven De Beul regisseren de serie. Koen De Graeve leent zijn stem aan Meneer Papier. Meneer Papier seizoen 2 is een productie van het Vlaamse Mockingbird Productions in coproductie met Griekenland. Ketnet zal in ons land de serie uitzenden.

Fictieseries, minoritair

Het decor van Dag en Nacht seizoen 2, wordt opgebouwd in de Lites Studio’s in Vilvoorde. Daarin speelt de Nederlands-Vlaamse serie over een afdeling kindergeneeskunde zich af. Het is een productie van Lemming Film NL in samenwerking met de Belgische tak van Lemming Film, VRT en Avrotros. De internationale fictieserie Kugel is een spinoff van het populaire Shtisel en de opnames vonden plaats in de joods-orthodoxe wijk in Antwerpen met een voornamelijk Vlaamse crew.

Breendonk filmposter

Oevers

Surface is de titel van een Franse fictieserie naar de gelijknamige roman van Olivier Norek over een twintig jaar oude vermissingszaak aan de oevers van een klein onder water gelopen dorp. Laura Smet, Torner Sisley en Théo Costa-Marini vertolken de hoofdrollen. Marie Deshaires, Catherine Touzet, Laura Piani en Gaëlle Bellan schreven het scenario. Slimane-Baptiste Berhoun bekend van Vortex, regisseert de serie en de onderwater opnames vinden plaats bij Lites. Tenslotte is er nog Verlangen een Duits-Belgische fictieserie over hoe een passionele ontmoeting tussen Marie en Luis al snel wordt overschaduwd wordt door Luis’ seksverslaving. Silke Eggert en Sebastian Ladwig schreven het scenario en Bettina Oberli regisseert de serie waaraan door een grote Vlaamse crew wordt gewerkt.

Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug.

www.screenflanders.be

DSC 4815

Raf Butstraen

With decades of film history behind him, former film critic Raf Butstraen is the ideal man to bring the latest film news for Film Fest Ghent.