In depth 13 Jun 2024

Cover-Up

The Conversation (1974) | Francis Ford Coppola

Meesterlijke paranoïde thriller van Francis Ford Coppola over een bewakingsexpert (Gene Hackman in zijn meest introspectieve rol) die bij zijn afluisterpraktijken in San Francisco signalen van een moordplan opvangt en zelf in de valstrik trapt die hij voor anderen spant. Het geluidsdesign is briljant in deze filmische puzzel waarin een foute interpretatie van een audiotape de sleutel tot de intrige vormt. Coppola manipuleert en ontleedt hier het geluid zoals Antonioni in Blow Up het beeld manipuleerde en ontleedde. Ook in zijn strakke, geabstraheerde beeldcomposities van de corporate architectuur in San Francisco verwijst Coppola meermaals naar de regisseur van L’Eclisse en Il Deserto Rosso.

The Conversation, destijds in Cannes bekroond met de Gouden Palm, maakt deel uit van een cyclus conspiratie-thrillers uit het Watergate tijdperk maar groeide met de jaren ook uit tot een fascinerende meditatie over technologie en spirituele malaise. Het blijft Coppola’s meest experimentele film en zijn radicaalste statement over de ambiguïteit van de filmische taal. De structuur en de complexiteit van de film werd in hoge mate mee bepaald door sound designer Walter Murch. David Shire (toen nog de echtgenoot van Coppola’s zus Talia) schreef de subtiele score die begint met een warme saxofoonsolo maar geleidelijk aan, parallel met de ontrafeling van de bezwarende geluidsopname, elektronisch vervormd wordt. Met John Gazale, Allen Garfield, Frederic Forrest, Cindy Williams, Teri Garr, Harrison Ford, Robert Duvall.

The conversation

Chappaquiddick (2017) | John Curran

Ted Kennedy (1932-2009), de jongste broer van de in 1963 vermoorde president John F. Kennedy, en van de vijf jaar later eveneens vermoorde presidentskandidaat en minister van justitie Robert Kennedy, was zelf een invloedrijk senator. Deze biopic behandelt slechts één tragisch voorval in zijn carrière dat hem zijn leven lang zou blijven achtervolgen: het Chappaquiddick-schandaal, zo genoemd naar de plek waar Ted Kennedy (Jason Clarke) in 1969 met zijn auto in het water reed en zijn passagier, de jonge campagnestrateeg Mary Jo Kopechne om het leven kwam. In plaats van meteen de politie te bellen, keerde de senator terug naar zijn hotel en riep hij de hulp in van zijn dominante vader Joseph Kennedy (Bruce Dern) om zijn carrière te redden. Met Kate Mara, Ed Helms, Jim Gaffigan, Olivia Thirlby.

Patrick Duynslaegher

Patrick Duynslaegher