09 20 Oct '24
122dd068 012f 46a2 a727 e7ef7bce56fa

Luciano Tovoli

Il generale dell' armata morte (The General of the Dead Army)

105' - 1983 - Drama - Dialogue: Italian
Director: Luciano Tovoli With: Michel Piccoli, Marcello Mastroianni, Anouk Aimee
LUCIANO TOVOLI
Geboren in 1936 heeft Tovoli zijn filmopleiding gehad aan de filmschool
van Rome. Vooraleer met deze film zijn eerste regie te voeren, heeft hij eerder zeer vaak de fotografie verzorgd van Franse en Italiaanse films.

Il Generale dell' Armata Morte
Een Frans-Italiaanse koproduktie met aan financiële zijde een meerderheid aan Franse inbreng maar wat regisseur en onderwerp betreft een Italiaans produkt. Zoals destijds bij de films van Visconti, is ook hier niet zeer duidelijk welke vlag we precies moeten uithalen, daarom kiezen we gemakshalve de nationaliteit van de regisseur. Vijftien jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, wordt op initiatief van de Italiaanse regering een zeer bijzondere missie naar Albanië gezonden. Ze moeten het stoffelijk overschot gaan halen van een regiment dat omkwam tijdens de Mussolini-offensieven aldaar. Deze opdracht wordt toevertrouwd aan generaal Ariosto, bijgestaan door een officier-almoezenier, Silvestri genaamd. Voor hun vertrek hebben beiden nog een onderhoud met de weduwe van generaal S., die aan het hoofd stond van het ongeluksbataljon. Ariosto zal gecharmeerd zijn door de dame maar ook vooral geïntrigeerd geraken door het lot van haar man.

De missie verloopt alles behalve van een leien dakje vooral daar er veel onenigheid is tussen Ariosto en Silvestri. Voor Ariosto is het hem vooral om het lijk van de generaal te doen, maar het is een puur toeval dat hem tot zijn graf leidt. Dit gebeurt door een toevallige ontmoeting van de vrouw die de generaal begraven heeft. Ze wist maar al te goed waar generaal S. begraven lag, want het is zij die hem doodgeschoten heeft. Op die manier verneemt men een en ander over de heldendaden van het Italiaanse bataljon in Albanië en dàt wist Silvestri ook maar al te goed aangezien hijzelf deel uitmaakte van dit bataljon. Zo blijkt dat er heel zware misbruiken zijn gebeurd op de burgerbevolking. Het bataljon staat er nog bloederig in het geheugen van de bevolking gegrift als het "blauwe bataljon" en de vrouw die de generaal heeft doodgeschoten heeft gewoon gehandeld in een vlaag van wraakgevoelens toen ze vernam dat de generaal haar dochter verkracht had. Deze onthutsende ontdekking van de waarheid doet generaal Ariosto wel wankelen in zijn opvattingen over militaire discipline en de eer van het Italiaanse bezettingsleger.

IL GENERALE DELL' AMARTA MORTE is een film waar de Franse akteur Michel Piccoli - die in de film de rol speelt van de aalmoezenier - zijn debuut maakt als filmproducent. Een gewaagde
onderneming in elk geval, maar die wel de aandacht verdient.

Image gallery

C08b0ea8 2ac9 4687 9dd3 35d96553d82b
122dd068 012f 46a2 a727 e7ef7bce56fa

Credits

Director

Luciano Tovoli

With

Michel Piccoli, Marcello Mastroianni, Anouk Aimee

Scenario

Luciano Tovoli, Jean-Claude Carrière, Michel Piccoli

Director of Photography

Giuseppe Tinelli, Luciano Tovoli

Editor

Jennifer Augé, Noëlle Boisson, Mirco Garrone, Marie Robert

Producer

Michel Piccoli

More information

Dialogue

Italian

Countries of production

Italy, France

Screenplay based on

"The General of the Dead Army" (Ismael Kadare)

Year

1983

Stay up to date, subscribe to our newsletter

Do you want to stay up to date with festival news, our year-round activities, the films and the filmmakers?