20 - 22 oktober 2022, WSA Film Music Days


webversie
Persbericht
21/06/2022
World Soundtrack Awards beeldjes
Franse componist Bruno Coulais ontvangt Lifetime Achievement Award op World Soundtrack Awards 2022

Op de 22ste editie van de World Soundtrack Awards - de jaarlijkse filmmuziekprijzen van Film Fest Gent - zal de Franse componist Bruno Coulais worden bekroond voor zijn bijdrage aan de filmmuziek. De World Soundtrack Academy eert Coulais met een Lifetime Achievement Award. De World Soundtrack Awards worden aan het slot van het 49ste Film Fest Gent uitgereikt tijdens een ceremonie en concert op zaterdag 22 oktober.

Film Fest Gent is vereerd om voor de 22ste editie van de World Soundtrack Awards de Lifetime Achievement Award uit te reiken aan Bruno Coulais, die tijdens de muzikale WSA-ceremonie een van de centrale gasten wordt samen met Mark Isham en Nainita Desai. Brussels Philharmonic, onder leiding van Maestro Dirk Brossé, zal live muziek uitvoeren van deze drie componisten. De World Soundtrack Awards vinden dit jaar plaats op zaterdag 22 oktober in de grondig gerenoveerde Concertzaal in Muziekcentrum De Bijloke.

De in 1954 geboren Bruno Coulais bouwde sinds de late jaren '70 gestaag een indrukwekkende carrière uit met zijn fantasierijke en lyrische filmmuziek die vaak zijn liefde voor opera en zang verraadt. Coulais laat zich tijdens het schrijfproces meer leiden door de belichting en de wereld van de film dan door het narratief. Zijn oeuvre herbergt schat aan magische melodieën en bevat zowel Corsicaanse polyfonieën, jazz, invloeden van wereldmuziek en verschillende culturen, klassieke composities en - kenmerkend voor Coulais - zang. Zonder twijfel is de Fransman een van de meest innoverende componisten van de contemporaine cinema.

Coulais' ambitieuze filmmuziek gaat van scores voor Franse steampunkblockbusters als Vidocq (2001), langs epische documentaires als Le peuple migrateur (2001) tot folkloristische animatiefilms als Wolfwalkers (2020). Het was regisseur François Reichenbach die hem zijn eerste kans bood en hem vroeg muziek te schrijven bij de korte docu México mágico (1979), waarna Coulais enkele Franse langspelers van een score voorzag. Zijn grote doorbraak kwam er in 1996 dankzij zijn magnifieke score voor de natuurdocumentaire Microcosmos: Le peuple de l'herbe van Claude Nuridsany en Marie Pérennou, geproduceerd door de recent overleden Jacques Perrin. Het leverde Coulais zijn eerste van drie Césars op én de Georges Delerue Award for Best Soundtrack op Film Fest Gent. Perrin werd een levenslange vriend. De twee werkten samen voor onder meer Océans (2009), Les saisons (2015) en Himalaya, l'enfance d'un chef (1999). Voor die laatste kreeg de componist op Film Fest Gent een Special Mention "for the excellence of the music". Voor het eveneens door Perrin geproduceerde Les choristes (2005) - een grote hit in Frankrijk en ver daarbuiten - kon Bruno Coulais rekenen op het kinderkoor van de film. Coulais en regisseur Christophe Barratier ontvingen voor de song "Vois Sur Ton Chemin" een Oscarnominatie.

Ook 2009 bleek een scharnierjaar in de carrière van Coulais. Hij schreef de score voor de stop-motionfilm Coraline van Henry Selick (Coulais' eerste Amerikaanse studiofilm) en hij werkte voor het eerst samen met de Ierse animatiestudio Cartoon Saloon en diens oprichter Tomm Moore. In samenwerking met de Ierse band Kíla zorgde Bruno Coulais voor de muziek voor de universeel gelauwerde folkloristische trilogie The Secret of Kells (2009), Song of the Sea (2014) en Wolfwalkers (2020). Coulais' meest recente projecten zijn onder meer Maigret (2022) van Patrice Leconte, de Volker Schlöndorff-docu The Forestmaker (2022) en het nog te verschijnen Wendell & Wild van Henry Selick.

Praktisch
De 22ste World Soundtrack Awards vinden dit jaar voor het eerst sinds 2009 plaats in de Concertzaal van Muziekcentrum De Bijloke, die in 2020 na een grondige renovatie opnieuw opende. De oude, iconische ziekenzaal van De Bijloke behield zijn historische karakter dankzij het indrukwekkende eiken dakgebinte, maar is heruitgevonden als een moderne comfortabele muzikale toplocatie. Mark Isham, Nainita Desai & Bruno Coulais zijn de eregasten dit jaar.

Tickets voor de 22ste World Soundtrack Awards Ceremony & Concert zijn nu beschikbaar op www.filmfestival.be en www.worldsoundtrackawards.com.

Stem nu voor de World Soundtrack Public Choice Award 2022

Welke filmmuziek heeft de fans betoverd? Wie treedt in de voetsporen van Benji Merrison (SAS: Red Notice), Alfonso G. Aguilar (Klaus), John Powell (How to Train Your Dragon: The Hidden World) en nog vele anderen? Alle filmmuziekliefhebbers kunnen vanaf nu tot en met 22 augustus (23:59 W. Europe Standart Time) hun stem uitbrengen op de World Soundtrack Public Choice Award. De longlist en alle informatie over hoe je je stem via een MyFFG-kan uitbrengen, vind je hier. De longlist is te beluisteren via Spotify. Alle muziek is beschikbaar op het stemplatform.

Midden september worden de vijf genomineerde scores aangekondigd. De genomineerde worden uitgenodigd op de World Soundtrack Awards Ceremony & Concert op 22 oktober waar de winnaar van de Public Choice Award wordt bekendgemaakt.

Perscontact

Kim Verthé (Film Fest Gent) l kim@filmfestival.be l +32 (0) 494 33 42 84

De 49ste editie van Film Fest Gent vindt plaats van 11 tot en met 22 oktober 2022.
De 22ste editie van de World Soundtrack Awards vindt plaats op 22 oktober 2022.

Like Film Fest Gent en WSA op Facebook. Volg ons op Instagram, Twitter en Spotify voor nieuwe playlists.
#FFGent #WSAwards

Link to Instagram of Film Fest - NL
Link to Twitter of Film Fest - NL
Link to Facebook of Film Fest - NL
Link to YouTube of Film Fest - NL
Link to Vimeo of Film Fest - NL
Link to SoundCloud of Film Fest - NL
Link to Spotify of Film Fest - NL
Link to LinkedIn of Film Fest - NL
Privacy policy

Uitschrijven