11 - 22 Oktober 2022, 49ste editie


webversie
Persbericht
30/05/2022
Close poster
'Close' van Lukas Dhont opent Film Fest Gent 2022

Close, de nieuwe langspeelfilm van Lukas Dhont, opent op dinsdag 11 oktober de 49ste editie van Film Fest Gent.

Gisteren/donderdag beleefde Close met de vertoning in de prestigieuze competitie van het Filmfestival van Cannes zijn wereldpremière. Lukas Dhont, in gezelschap van cast en crew, mocht na afloop van de film een minutenlange staande ovatie in ontvangst nemen. Ook in de internationale pers werd de film goed ontvangen, niets dan lovende woorden.

In 2018 opende Girl, het langspeelfilmdebuut van Lukas Dhont, Film Fest Gent. Geen enkele andere regisseur deed het Dhont voor om zowel met zijn debuut als opvolger het festival te openen.

"Het is een voorrecht het festival te kunnen openen met deze delicate en warme film van Lukas. Als festival hebben we deze filmmaker zien groeien via zijn kortfilms en zijn debuutfilm 'Girl' waarmee we het festival in 2018 konden openen. In deze film toont hij opnieuw zijn meesterschap in het vertellen van diepmenselijke verhalen. Net als in 'Girl' slaagt Lukas erin met een eigen, sterke beeldtaal, ondersteund door een doeltreffende score van Valentin Hadjadj levensechte personages neer te zetten, gespeeld door een jonge beloftevolle cast. 'Close' ontroerde ons en we kunnen niet wachten om het Belgische publiek te laten kennismaken met de film.” - Wim De Witte, programmadirecteur Film Fest Gent

Synopsis

Leo en Remi, 13, zijn vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. Close is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.

Close is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met vtm en RTBF. De film kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon, het Nederlands Film Fonds (NFF) en het Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en Eurimages, met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures.

De 49ste editie van Film Fest Gent vindt plaats van 11 tot en met 22 oktober 2022.
Lumière brengt de film op 2 november in de Belgische zalen.

still Close
© Foto Kris Dewitte
Perscontact

U kan het persmateriaal hier downloaden, inclusief teaser www.closethefilm.be

Voor Film Fest Gent:
Kim Verthé (Film Fest Gent) l kim@filmfestival.be l +32 (0) 494 33 42 84

Voor Lumière:
Gudrun Burie - 0498 10 10 01 - gudrun@theprfactory.com
Barbara Van Lombeek - 0486 54 64 80 - barbara@theprfactory.com
Contact Lumière - pers@lumiere.be

Like Film Fest Gent en WSA op Facebook. Volg ons op Instagram, Twitter en Spotify voor nieuwe playlists.

#FFGent #WSAwards

Link to Instagram of Film Fest - NL
Link to Twitter of Film Fest - NL
Link to Facebook of Film Fest - NL
Link to YouTube of Film Fest - NL
Link to Vimeo of Film Fest - NL
Link to SoundCloud of Film Fest - NL
Link to Spotify of Film Fest - NL
Link to LinkedIn of Film Fest - NL
Privacy policy

Uitschrijven