World soundtrack awards
Film Fest Gent - Vincere
Vincere (2009)
duur: 118 minuten
Historisch drama

Italiaanse cinema
Nodig je vrienden uit
Film Fest Gent - Vincere

Waarom moet u deze film zien?

 

  • Een vrijwel onbekende episode in het leven van Mussolini
  • Het portret van een ijzersterke vrouw in fascistisch Italië

De veteraan Marco Bellocchio (Piacenza, 1939) is meteen ook de grootste nog actieve Italiaanse filmmaker. Na een briljante beginperiode ('I pugni in tasca', 1965; 'La Cina è vicina', 1967; 'Nel nome del padre', 1972) verloren zijn films uit de jaren tachtig ('Gli occhi, la bocca'; 'Diavolo in corpo', 'La condanna') wat aan urgentie en subtiliteit. Vanaf de eeuwwisseling kreeg zijn oeuvre een nieuw elan, en met films als 'La balia' (1999) 'L’ora di religione' (2002), 'Buongiorno, notte' (2003), 'Il regista di matrimoni' (2006), 'Vincere' en 'La bella addormentata' (2012) bereikten zijn formalistische ambities en zijn contesterende natuur een volmaakt evenwicht.

In dit meeslepende historisch drama schildert Bellocchio een weinig bekende episode in het leven van Benito Mussolini: zijn geheime verhouding met Ida Dalser

In het meeslepende historisch drama 'Vincere' schildert Bellocchio een weinig bekende episode in het leven van Benito Mussolini: de geheime verhouding van Il Duce met Ida Dalser, een vurige schoonheidsspecialiste. De toekomstige dictator verwekte een zoon bij haar, maar zette uit puur opportunisme moeder en kind aan de kant. Bellocchio concentreert zijn verhaal op de verbeten strijd van Ida om haar rechten als wettige echtgenote op te eisen. Ze schreeuwt de waarheid uit maar bekoopt haar hardnekkige hang naar erkenning met psychische foltering en opsluiting in een inrichting voor geesteszieken.

De regisseur tastte in zijn werk veelvuldig de grenzen af tussen waanzin, zinsbegoocheling en rede. Voor Bellocchio is de waanzin niet uitsluitend een teken van repressie maar kan dit ook een middel van verzet zijn, zoals we al zien in zijn debuutfilm 'I pugni in tasca', maar ook in 'Il regista di matrimoni', of in zijn documentaire 'Matti da slegare' (1975), gedraaid in een asiel in Colorne waar geëxperimenteerd wordt met psychiatrische hervormingen. Al zijn films kunnen bekeken worden als pogingen om aan een fysieke of mentale gevangenis te ontsnappen. In zijn beginjaren was zijn opstandigheid vooral politiek geladen, later ging het vooral om allerlei vormen van innerlijke strijd. Van 1976 tot 1994 werkt Belloccho trouwens nauw samen met de psychiater Massimo Fagioli die hij ook meebracht op de set.

In 'Vincere' ensceneert Bellocchio Ida’s lijdensweg als een Verdiaanse opera.

In 'Vincere' ensceneert Bellocchio Ida’s lijdensweg als een Verdiaanse opera. Bovendien transformeert hij haar kruistocht ook tot een plastisch bijzonder intense film, vol allusies naar het expressionisme, het futurisme en de fascistische iconografie. Aan de hand van het portret van een vrouw die dankzij haar liefde en haar gevecht voor de waarheid onoverwinnelijk wordt, maakt Bellocchio een van zijn meest doorleefde films over macht en machtsmisbruik.

Patrick Duynslaegher (2017)

Benito Mussolini is een jongeman met ambities. Ida Dalser houdt van hem en hij van haar. Althans dat denkt zij. Zij is tenslotte de moeder van zijn kind, Benito Albino, tevens zijn erfgenaam. Maar als Mussolini begint te stijgen op de politieke ladder, verdwijnt Ida in een gesticht en komt het leven van haar zoon in gevaar.
Online communicatie door Lavagraphics