World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Reality
Reality
duur: 115 minuten


Italiaanse cinema
Nodig je vrienden uit

Waarom moet u deze film zien?

  • De stilistische hoogstandjes in een satire over Italiaanse reality-TV

Na de snoeiharde maffiakroniek 'Gomorrah' (2008) verraste Matteo Garrone (Rome, 1968) met de TV-satire 'Reality' – de titel geeft meteen weg met welk soort format de regisseur de draak steekt. Toch nog een link naar zijn vorige film: de domme hoofdpersoon wordt gespeeld door de veroordeelde misdadiger Aniello Arena die speciaal voor de opnames overdag de gevangenis mocht verlaten. Luciana, zo heet de protagonist, is een visverkoper die om een of andere reden rotsvast gelooft dat hij uitverkoren is om in het Big Brother circus terecht te komen. 

Garrone wil de nefaste invloed tonen van reality-tv op de gewone man

Garrone wil duidelijk de nefaste invloed tonen van reality-tv op de gewone man, waar hij behoorlijk in slaagt, hoewel het moraliserend toontje wat minder nadrukkelijk mocht geventileerd worden. Want wat zegt Garrone uiteindelijk: dat reality-tv een gezichtsbegoocheling is en niet opweegt tegen de echte vaste waarden in het leven, zoals de familie, de gemeenschap en zelfs - we zijn dan ook in Italië - de kerk. Niemand die hierbij de indruk krijgt een openbaring mee te maken.

Wat de film dan weer de moeite maakt is dat Garrone er een echte stijloefening van maakt, met al vanaf de openingsscène (de machtige camera die boven de straten van Napels scheert om dan af te dalen tot een trouwfeest in een hotel) verwijzingen naar Fellini, die inzake circusvertoon van wanten wist. Felliniaans is ook Garrone’s neiging om de fysieke eigenaardigheden of onhebbelijkheden van ‘de mensen’ zodanig in de verf te zetten dat we het gevoel hebben in een rariteitenkabinet te zitten of in de platste VT4-show. De thema’s van ‘het leven als een grote tv-show’ en de paranoïde bijwerkingen van de celebrity cultus roepen dan weer beelden en situaties voor de geest uit Scorsese’s 'The King of Comedy' (1982) en Peter Weirs 'The Truman Show' (1998).

 

Patrick Duynslaegher (oktober 2017)

Online communicatie door Wisefools