World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Mia Madre
Mia Madre
duur: 106 minuten


Italiaanse cinema
Nodig je vrienden uit

Waarom moet u deze film zien?

  • Het aangrijpend portret van een stervende Italiaanse moeder
  • De tragikomische kijk op leven en werk

The Guardian vond 'Mia Madre' "hartverwarmend, geestig en verleidelijk: Nanni Moretti’s beste film sinds het Gouden Palm winnende 'La Stanza di figlio'."  We kunnen dit alleen maar beamen. Terwijl de puur autobiografische films waarin de regisseur zichzelf speelt een beetje veel naar het narcisme overhellen, weet Moretti hier zijn persoonlijke perikelen, ideeën en opinies veel beter in een dramatisch verhaal te integreren. De protagonist van de film mag dan wel een regisseur zijn, door er een vrouw van te maken (gespeeld door Moretti getrouwe Margherita Buy) vermijdt Moretti zijn onweerstaanbare drang naar navelstaarderij. Moretti speelt zelf een belangrijke bijrol - hij is de broer van de protagonist - en daardoor creëert hij een welkome afstand tussen zijn persoon en het filmverhaal. 

Hartverwarmend, geestig en verleidelijk: Nanni Moretti’s beste film sinds het Gouden Palm winnende 'La Stanza di figlio'

Buy’s personage wordt geconfronteerd met het dilemma uit zoveel film-in-films: hoe moet een regisseur tijdens het draaien van een film zijn werk verzoenen met zijn privéleven. Moretti’s kijk op de wereld is altijd tragikomisch geweest en in 'Mia Madre' zit die dualiteit al verweven in het concept van de film: een voortdurende afwisseling en botsing tussen de komische aspecten van het maken van een film en de harde realiteit van de ziekenhuisbezoekjes van de regisseur aan haar stervende moeder.

De film die ze aan het draaien is over een fabrieksstaking is op zich niet grappig maar hoofdrolspeler John Turturro zorgt voor de nodige hilariteit met zijn ver doorgedreven onzekerheid en egocentrische nummertjes die de opnamen verstoren en vertragen. De grillen van de acteur die meteen ook het hele proces van het film maken relativeren, staan in schrijnend contrast met het ‘echte’ leven waarin Buy afscheid moet nemen van haar moeder en gekweld wordt omdat ze niet ten volle haar stervende moeder kan begeleiden, zodat haar broer opgezadeld zit met de verzorgende taken. Een relatiebreuk met een van haar acteurs zorgt ervoor dat werk en privé helemaal door elkaar gehaald worden.

De vrolijke nonsens tijdens de opnamen maakt de lastige kwesties rond leven, lijden en dood alleen maar schrijnender en intenser

Het mooie aan 'Mia Madr'e zit in het perfecte evenwicht dat Moretti vindt tussen de twee contrasterende toonaarden in zijn werk. Je krijgt ook nooit het gevoel dat de (film)grappen erbij gesleurd zijn om het melodramatische wat af te zwakken; de vrolijke nonsens tijdens de opnamen maakt de lastige kwesties rond leven, lijden en dood alleen maar schrijnender en intenser. 

 

Patrick Duynslaegher (oktober 2017)

Online communicatie door Wisefools