World soundtrack awards
Film Fest Gent - Louisa, een woord van liefde
Louisa, een woord van liefde (1972)
  Koop € 6,99   Huur € 2,99 duur: 105 minuten
Vlaamse films

Vlaamse klassiekers
Nodig je vrienden uit
Film Fest Gent - Louisa, een woord van liefde

Waarom moet je deze film zien?

  • Een amoureuze driehoeksverhouding tijdens de Belle Epoque waarin het duo Collet & Drouot de idealen en verzuchtingen van hun tijd (de vroege jaren 70) projecteert: vrije liefde, non-conformisme en pacifisme.
  • Het visuele uitgangspunt van de film is het beroemde schilderij 'Le déjeuner sur l’herbe' van Manet en het hele verhaal baadt in een poëtisch-impressionistische sfeer.
In de periode even voor het uitbreken van de eerste wereldoorlog, vlucht de kleine Isabelle uit het weeshuis. Ze ontmoet Pierre en Paul, twee romantische avonturiers, die haar meenemen en als vaders voor haar zorgen. Ze worden op een kasteel ontboden om met hun luchtballon het verlovingsfeest op te vrolijken van Louisa, de dochter van een rijke industrieel. Door het brutale optreden van enkele genodigden gaat hun ballon verloren. Louisa, die tegen haar wil wordt uitgehuwelijkt, komt in opstand tegen de bekrompenheid van haar milieu en neemt het op voor Pierre en Paul. ‘s Nachts ontvlucht ze met hen en Isabelle het kasteel. Samen nemen ze hun intrek in een leegstaande hoeve, waar een tijd aanbreekt van gelukkig samenzijn. Aanvankelijk maken de mannen in hun verhouding tot Louisa en tot elkaar een innerlijke strijd door. Maar geleidelijk overwinnen ze hun wedijver en jaloersheid. Dank zij Louisa komt er een bevrijdend moment waarbij deze drie mensen elkaar met hun liefde aanvaarden en zich aan elkaar overgeven. Hun levenswijze wordt door de dorpelingen niet begrepen. Ze worden verjaagd en de hoeve wordt in brand gestoken. De oorlog breekt uit en Louisa besluit met beide mannen en Isabelle terug te keren naar het kasteel. Haar vader kan echter zijn afschuw voor de nieuwe normen waarmee hij wordt geconfronteerd niet overwinnen. De kleine groep moet opnieuw vluchten en komt middenin het oorlogsgeweld terecht. Louisa laat het leven tijdens een gasaanval. Als een gruwelijk geschenk wordt haar lichaam, bedolven onder de bloemen, door beide mannen naar haar vader teruggebracht.
Online communicatie door Lavagraphics