World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Io sono l'amore
Io sono l'amore
duur: 118 minuten


Italiaanse cinema
Nodig je vrienden uit

Waarom moet u deze film zien?

  • De geraffineerde Italiaanse esthetiek
  • De hyper stijlvolle verschijning van Tilda Swinton

'Io sono l’amore' is een film die wel een bloemlezing lijkt van wat de Italiaanse cultuur zo aantrekkelijk maakt: grandioze pallazo’s, architecturale praal, lekkere gerechten, stijlvolle mannen en vrouwen, prachtige kleuren, temperamentvolle karakters, esthetisch genot, zinnenprikkelende schoonheid, overdadige emoties. Het is bovenal een film over de spanningen en conflicten tussen traditie en vernieuwing.

'Io sono l’amore' is een film die wel een bloemlezing lijkt van wat de Italiaanse cultuur zo aantrekkelijk maakt

Dat laatste wordt geïncarneerd door de mooie Emma (Tilda Swinton), een Russische immigrante die introuwde in een aristocratische Italiaanse dynastie, zich door deze industriële adel nog altijd niet geaccepteerd voelt en er in het imposante Milanees landhuis eenzaam en koeltjes bij loopt -wat de immer naar binnen gekeerde Swinton met brio vertolkt.

Die vernieuwing uit zich vooral op emotioneel en erotisch vlak. Emma, moeder van drie en hoe goed ze het ook weet te verbergen, onvoldaan, ontdekt dat haar dochter Elisabetta (Alba Rohrwacher) lesbisch is, waarop ze niet afkeurend maar nieuwsgierig reageert, wellicht omdat ze zelf ontdooit en haar (lust)gevoelens laat spreken. Eerst in een woordloze flirt - een suggestieve achtervolging door de straatjes van San Remo - dan in een hoog oplaaiende hartstochtelijke vrijpartij in het groene gras. Haar geheime minnaar is Antonio, de met haar zoon Eduardo bevriende jonge chef-kok van dienst (weer een Italiaanse film dus waarin het genot van eten en seks aan elkaar gekoppeld worden).

Emma gaat helemaal de toer op van Madame Bovary en Lady Chatterley en begint een verboden affaire die haar band met haar echtgenoot, haar zoon en haar nieuwe familie op het spel zet. Overspel is voor deze aristocratische familie een ongemak dat de continuïteit en de status quo bedreigt en waarop passend moet gereageerd worden.

Dit is een film waar de schaduw van Visconti over hangt, de maestro van kronieken van uiteenvallende families

Dit is een film waar de schaduw van Visconti over hangt, de maestro van kronieken van uiteenvallende families tegen de achtergrond van historische gebeurtenissen. Net als 'The Damned' (1969) begint ook 'Io sono l’amore' met een groot familiediner waarop de patriarch zijn plannen voor de bedrijfsovername aankondigt. Nog meer overeenkomsten zijn er tussen de Recchi-familie en de Salinas uit het Visconti’s Siciliaans epos 'Il Gattopardo' (1963): ook hier gaat het om bedreigde Italiaanse aristocraten, draait alles om de erfopvolging, het veilig stellen van de dynastie en zien we hoe liefde en passie de muren waarachter de aristocraten zich verschuilen, doet barsten. Regisseur Luca Guadagnino gaat zelfs zover om Emma’s zoon Tancredi (Pippo Delbono) te noemen, naar de door Alain Delon gespeelde neef van het Salina geslacht. Wat hier ontbreekt is de historisch politieke context die bij Visconti altijd zo doorslaggevend was.

Er zijn wel nog meer allusies naar Italië’s rijkelijk cinematografisch verleden; zo wordt de pater familias, de oude Edoardo vertolkt door Gabriele Ferzetti, acteur van Antonioni ('Le Amiche', 1955; 'L’avventura', 1960), Elio Petri ('A ciascuno il suo', 1967)) en Sergio Leone ('Once Upon a Time in the West', 1968).

Het wemelt in de films van de in 1971 in Palermo geboren Guadagnino van de cinematografische en culturele referenties. Inmiddels draaide hij ook 'A Bigger Splash' (2015) waarvan de titel ontleend werd aan David Hockney en de plot aan de Franse semi-klassieker 'La Piscine' (1969). Zijn jongste film 'Call Me by Your Name' (2017) was een van de meest gewaardeerde films op de jongste editie van Film Fest Gent. Met zijn eerstvolgende film, 'Suspiria' (in 2018 in de zalen verwacht), een remake van Dario Argento’s gelijknamige meesterwerk uit 1977, zoekt Guadagnino andermaal aansluiting met het Italiaanse filmverleden.

 

Patrick Duynslaegher (oktober 2017)

Online communicatie door Wisefools